Regionas, kurio turistams geriau vengti: užsieniečiai laikomi teisėtu grobiu Abchazija atsidėkoja

Gruzijos autonominę respubliką Abchaziją nepriklausoma laiko kone tik Rusija. Tačiau už tai vietos gyventojai Maskvai tikrai nėra dėkingi. Pigiu poilsiu regione susigundę turistai iš Rusijos čia itin dažnai tampa nusikaltėlių aukomis.

Į Abchaziją atvykstančius turistus apgaudinėja vietos prekeiviai ir mėgina apiplėšti išdrąsėję nusikaltėliai.
Į Abchaziją atvykstančius turistus apgaudinėja vietos prekeiviai ir mėgina apiplėšti išdrąsėję nusikaltėliai.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, specialiai LR, Maskva

Aug 5, 2017, 12:23 PM

Liepos 11 dieną Abchazijos Gudautos rajone per plėšikų užpuolimą žuvo rusų turistas, 33 metų maskvietis Andrejus Kabanovas. Kartu su žmona Natalija, dviem vaikais ir bičiuliu Nikolajumi Čižikovu, jo žmona ir dviem vaikais jie atvyko į Abchaziją susigundę pigiu vasaros poilsiu.

Kai abi šeimos deginosi ant upės kranto netoli savo kempingo, iš gretimo miško išlindo du kaukėti vyrai, ginkluoti peiliu ir automatu.

Kaip pasakojo užpuolimo aukos, nusikaltėliai iš pradžių nusivedė į šalį keturis vaikus ir jiems užrišo akis. Iš vyrų pareikalavo pinigų, o moterims liepė nusiimti papuošalus.

Mėginusiam priešintis A.Kabanovui dukart smogė peiliu į krūtinę. Jis vėliau mirė. N.Čižikovui pavyko pabėgti ir iškviesti policiją.

Bet užpuolikai suspėjo surišti moteris ir vaikus, prievarta įsodinti į automobilį ir išvežti. Ieškoti užpuolimo aukų buvo pasitelkta vietos policija ir Abchazijos saugumo organai.

Už žinias apie plėšikus buvo paskirtas 1 mln. rublių (14,3 tūkst. eurų) atlygis.

Regis, tai padėjo. Pagrobtieji netrukus atsirado – banditai juos paleido. Dar po poros dienų policija sulaikė vieną užpuolikų, o antrasis pasidavė pats.

Pasirinko keistą taikinį

Nusikaltėliai pasirodė esą broliai Džindžolijos – 30-metis Dauras ir 29-erių Adguras. Jie prisipažino, kad turistus užpuolė ieškodami lengvų pinigų. Broliai tikėjosi praturtėti 20–30 tūkst. rublių (285–430 eurų).

Vietos gyventojus plėšimas apstulbino. Bet laikraščio „Čegemskaja pravda“ redaktorius Inalas Hašigas teigia, kad šis nusikaltimas nėra išskirtinis.

Turistų apiplėšimų čia pasitaikė ir anksčiau, bet iki šiol išvengta tik žmogžudysčių.

Žurnalistui kilo klausimas, kodėl peiliu ir automatu ginkluoti broliai Džindžolijos ieškoti grobio patraukė į paprastą paplūdimį, kur deginosi rusai turistai, užuot apiplėšę artimiausią kioską ar pakelės kavinę.

„Jie tuos 20–30 tūkst. rublių būtų nugvelbę ir ten, sukėlę kur kas mažiau sumaišties ir išvengę žiniasklaidos dėmesio.

Bet plėšti vietos gyventojus, pavyzdžiui, prekybos kiosko šeimininką, kur kas sudėtingiau, nes jis į nusikaltėlių paieškas įtrauks visus giminaičius, pažįstamus ir būtinai ras nusikaltėlius. Tiems, kurie norėjo pasipelnyti, toks variantas kelia daugiau galvos skausmo nei kalėjimas“, – sako vietos laikraščio redaktorius.

Nusikaltėliai pasiteisina

Užtat plėšti atvykėlius, sprendžiant iš žurnalisto informacijos, galima be didelių rūpesčių, nes vietos jėgos struktūrų atstovai greičiausiai net neieškos nusikaltėlių.

„Štai kiek jų, atostogaujančių, privažiavo. Kas paskui apie juos prisimins?“ – būtent taip, I.Hašigo nuomone, mano vietos gangsteriai.

Iš tiesų, per apklausas broliai Džindžolijos pripažino, kad tokio triukšmo, kokį sukėlė turistų iš Maskvos Kabanovų ir Čižikovų užpuolimas, jie tikrai nesitikėjo.

Mat atostogaujančius Abchazijoje rusus jie laikė savo teisėtu grobiu ir gailėjosi tik dėl to, kad nužudė turistą. Esą to jau buvo per daug, o įvykis nutiko netyčia.

Apie tai svarstė ir I.Hašigas. Pasak jo, kai tenka lydėti savo draugus iš Rusijos į turgavietę nusipirkti rytietiškų skanėstų, faktiškai visi prekiautojai stengiasi pasipelnyti iš atvykstančių rusų turistų.

„Pamatęs mane su užsieniečiu pardavėjas būtinai paklausia, kas moka. „Jei ne tu, o jis, kaip reikiant nulupsiu!“

Ši frazė tariama su pasididžiavimu. Tai reiškia, jog vietos gyventojams turistas – besąlygiška auka, iš kurios reikia iškratyti viską. Už tai niekas nieko nenubaus, nekankins ir sąžinė“, – apie Abchaziją kalbėjo žurnalistas.

Dėl plėšikų kenčia turizmas

Oficiali kriminalinė respublikos statistika pateikia kuklius nusikaltimų, įvykdytų prieš asmenis, atvykusius į Abchaziją verslo reikalais ar poilsiauti, skaičius.

Suvestinėje galima rasti įrašą apie įvykį Gagroje, kai netoli garsaus restorano „Gagripš“ nežinomi asmenys akmenimis apmėtė autobusą, vežantį rusų turistus.

Očamčyrės rajone mikroautobusas su Maskvos turistais pateko į pasalą netoli Člou kaimo. Trys kaukėti plėšikai, ginkluoti automatu „Kalašnikov“ ir dviem pistoletais, privertė poilsiautojus atiduoti visas vertybes – pinigus, auksines grandinėles ir žiedus, mobiliuosius telefonus ir fotoaparatus.

Įžūlus apiplėšimas tapo pretekstu sukviesti skubų Abchazijos saugumo tarybos posėdį, bet nusikaltėlių taip ir nerasta.

Bet respublikoje kur kas daugiau smulkių vagysčių ir apiplėšimų, dėl kurių turistai net nesikreipia į policiją.

Užtat tokios smulkmenos ir nuolat augančios kainos už vis dar žemo lygio vietinį aptarnavimą lemia mažėjantį turistų srautą.

„Turistų srautas į Abchaziją labai sumažėjo“, – sakė agentūros „Apsua Tur“ direktorė Jelizaveta Malanija per praėjusią savaitę Suchumyje vykusią konferenciją „2017 metų poilsinio sezono problemos ir jų sprendimo būdai“.

Konferencijos dalyviai pažymėjo, kad net ir penktadaliu atpigus viešbučiams jų užimtumas tesiekia 40–80 proc.

„Kainų ir kokybės neatitikimas – pagrindinė turizmo srities Abchazijoje problema. Naivu manyti, kad įspūdžiai dėl mūsų gamtinių įžymybių nustelbs aukštą kainų politiką“, – sakė Abchazijos prekybos ir pramonės rūmų turizmo valdybos viršininkė Inara Daurova.

Už plėšikavimus respublika jau pradėjo brangiai mokėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.