Venesueloje užpulta karinė bazė, nukauti du užpuolikai

Venesuelos Valensijos mieste esančioje karinėje bazėje sekmadienį buvo užkirstas kelias „teroristų“ atakai, o pareigūnai ieško kelių užpuolikų, pabėgusių su pagrobtais ginklais, pranešė kariuomenė.

 AP nuotr.
 AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 7, 2017, 8:27 AM

Maždaug 20 „samdinių“, vadovaujamų dezertyravusio kariuomenės pareigūno, apie tris valandas kovėsi su kariais. Du užpuolikai buvo nukauti, o dar aštuoni – suimti, per valstybinę televiziją sakė šalies prezidentas Nicolas Maduro.

Dar 10 užpuolikų pabėgo, pagrobę ginklų iš bazės, nurodė pareigūnai. Pasak jų, bėgliai „intensyviai ieškomi“.

N.Maduro tvirtino, kad ta grupuotė turi ryšių su Kolumbija ir JAV.

Dėl šio incidento padaugėjo būgštavimų, kad vis gilėjančią Venesuelos politinę ir ekonominę krizę gali sukrėsti dar didesnė smurto banga.

Visgi, pareigūnų teigimu, po šio įvykio situacija visoje šalyje buvo normali.

Šiaurės vakarinio Valensijos miesto gatvėse po atakos tvyrant įtampai patruliavo šarvuoti automobiliai, o danguje skraidė kariuomenės sraigtasparniai.

Vietiniai sakė, kad naktį buvo paskelbta komendanto valanda. Policija išvaikė protestuotojus, įrengusius ant kelių liepsnojančių barikadų.

Ginkluotųjų pajėgų pranešime sakoma, kad ataką surengė „grupė civilių nusikaltėlių, dėvinčių karines uniformas ir pirmasis leitenantas dezertyras“.

N.Maduro teigimu, tarp sulaikytųjų buvęs leitenantas „aktyviai dalijosi informacija; turime septynių civilių liudijimus“.

Lojali kariuomenė

N.Maduro pasveikino kariuomenę dėl jos „staigios reakcijos“ numalšinant ataką. Prezidentas sakė, kad kariai pelnė jo „susižavėjimą“.

Venesuelos opozicija ne kartą yra raginusi kariuomenę neberemti N.Maduro.

Vis dėlto gynybos ministras Vladimiras Padrino, ginkluotųjų pajėgų vadas, pareiškė, kad kariuomenės lojalumas yra nesvyruojantis.

Po sekmadienio atakos V.Padrino socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad bazę atakavę užpuolikai kariams „nieko negalėjo padaryti“.

Prieš šią ataką buvo paviešintas vaizdo įrašas, kuriame kapitonu Juanu Caguaripano prisistatęs vyriškis paskelbė „teisėtą sukilimą... prieš žudikišką Nicolas Maduro tironiją“.

Stovėdamas 15 kariškas uniformas dėvinčių vyrų, kurių dalis buvo ginkluoti, priešakyje, J. Caguaripano pareikalavo paskirti laikinąją vyriausybę ir surengti „laisvus rinkimus“.

Kol kas nežinoma, ar tai buvo leitenantas, apie kurį kalbama kariuomenės pranešime.

Jame sakoma, kad minėtas pareigūnas dezertyravo prieš trejus metus ir pasiprašė prieglobsčio JAV Floridos valstijos Majamio mieste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.