Floridoje mirties bausmė kaliniui įvykdyta panaudojant neišbandytus raminamuosius vaistus

Floridos valstija ketvirtadienį įvykdė pirmą per beveik dvejus metus mirties bausmę ir panaudojo tam mirtiną vaistų kokteilį, kuris Jungtinėse Valstijose dar niekada nebuvo išbandytas.

 53 metų Markas Asay 1988 metais buvo nuteistas mirti dėl rasiškai motyvuoto dviejų žmonių nužudymo Džeksonvilyje Floridoje 1987-aisiais.<br> Reuters/Scanpix nuotr. 
 53 metų Markas Asay 1988 metais buvo nuteistas mirti dėl rasiškai motyvuoto dviejų žmonių nužudymo Džeksonvilyje Floridoje 1987-aisiais.<br> Reuters/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 25, 2017, 11:16 AM, atnaujinta Aug 25, 2017, 11:21 AM

53 metų Markas Asay 1988 metais buvo nuteistas mirti dėl rasiškai motyvuoto dviejų žmonių nužudymo Džeksonvilyje Floridoje 1987-aisiais.

Mirties bausmė buvo įvykdyta 18 val. 22 min. vietos (penktadienį 1 val. 22 min. Lietuvos) laiku, pranešė Floridos kalėjimų departamentas.

Paskutiniam pavalgymui M.Asay užsisakė keptų kiaulienos muštinių, kepto kumpio, gruzdintų bulvyčių, vanilinių ledų ir „Coca-Cola“, nurodė pareigūnai. Paskutinio žodžio nuteistasis netarė.

Anksčiau šį mėnesį Floridos Aukščiausiasis Teismas nesutiko atidėti M.Asay egzekucijos. Nuteistasis ginčijo valstijos planą panaudoti mirtiną injekciją, kurios sudėtyje yra anestetiko etomidato, anksčiau niekada nenaudoto egzekucijoms Jungtinėse Valstijose.

Šiuo vaistu pakeičiamas midazolamas, dėl kurio vyksta dideli teisiniai ginčai.

Pasak kritikų, midazolamas ne visuomet tinkamai ramina, todėl kaliniai patiria nereikalingų kančių.

M.Asay yra pirmas nuo 2016 metų sausio kalinys Floridoje, kuriam įvykdyta mirties bausmė. Pertrauka atsirado valstijos aukščiausiajam teismui nusprendus, kad Floridos egzekucijos yra nekonstitucinės, nes teisėjams buvo suteikti įgaliojimai, kuriuos turėtų turėti prisiekusieji.

M.Asay taip pat yra pirmas už juodaodžio nužudymą nuteistas baltasis, kuriam Floridoje buvo įvykdyta mirties bausmė nuo 1976 metų, kai valstija sugrąžino šią bausmę, nurodė nepelno organizacija „Death Penalty Information Center“ (DPIC).

Prokurorai sako, kad M.Asay afroamerikietį Robertą Lee Bookerį nušovė pareiškęs rasistinių pastabų.

Kitą savo auką, ispanakalbį Robertą McDowellą, kuris, regis, buvo apsirengęs kaip moteris, jis nužudė susitaręs sumokėti jam už seksą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.