„Samsung“ verslo imperijos paveldėtojas sulaukė griežto teismo verdikto

„Samsung“ verslo imperijos paveldėtojas sulaukė griežto teismo verdikto. Už kyšininkavimą ir nusikaltimus, susijusius su skandalu, nuvertusiu Pietų Korėjos prezidentę, kalėjime jis praleis 5 metus.

Bausmė Lee Jae-yongui – griežčiausia, kada nors skirta šalies verslininkui.<br> AP nuotr.
Bausmė Lee Jae-yongui – griežčiausia, kada nors skirta šalies verslininkui.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2017-08-26 16:18, atnaujinta 2017-08-26 16:19

O netrukus jis išgirdo, kad yra nuteisiamas penkeriems metams kalėjimo už kyšininkavimą, grobstymą, melagingą priesaiką, kitus nusikaltimus, susijusius su „Samsung“ mokėjimais ir pažadais Park Geun-hye slaptai patikėtinei Choi Soon-sil.

Pinigai mainais už paramą

Jam paskirta bausmė – griežčiausia, kada nors skirta verslininkui Pietų Korėjoje.

Teismo dokumentuose užfiksuota apie 43,3 mlrd. vonų (maždaug 33,9 mln. eurų), kurie buvo atlygis už palankius politinius sprendimus.

Manoma, jog Lee Jae-yongas sumokėjo vyriausybei, kad užsitikrintų paramą, nes norėjo perimti „Samsung“ imperiją, kai jo tėvą 2014-aisiais ištiko infarktas ir jis liko prikaustytas prie lovos.

Pasirodo, turtingiausios šalies šeimos atstovas sumokėjo kyšius keturiems Park Geun-hye patikėtinės ir draugės Choi Soon-sil valdomiems fondams.

Manoma, kad juos ji įkūrė siekdama remti Park Geun-hye iniciatyvas.

Nors teismas nusprendė, kad Lee Jae-yongas nedaug yra prisidėjęs prie „Samsung Electronics“ veiklos, vis dėlto būtent jis esą atsakingas už lėšų skyrimą Choi Soon-sil.

Mainais už tai „Samsung“ turėjo užsitikrinti vyriausybės paramą dėl ginčytino dviejų kompanijos filialų susijungimo, kuris įmonei galėjo padėti dar labiau sustiprinti savo pozicijas.

Iš pradžių tam buvo smarkiai priešinamasi, bet galiausiai projektas buvo patvirtintas.

Kaltinimus vyras neigia

Tiesa, tiek Lee Jae-yongas, tiek jo advokatai tvirtino, kad prezidentė Park Geun-hye spaudė ir vertė „Samsung“ aukoti pinigus, o Lee Jae-yongas apie tas sumas esą nieko nežinojo.

Be to, nuo pat suėmimo jis tvirtino, kad nesulaukė jokių paslaugų ar malonių iš Park Geun-hye administracijos, todėl teismo nuosprendį ketina skųsti.

Greičiausiai Aukščiausiajame teisme Lee Jae-yongo byla atsidurs kitąmet. Ten ir bus sprendžiama dėl galutinės bausmės, kuri jam bus paskirta.

Be to, teismo sprendimas gali turėti įtakos ir prezidentės Park Geun-hye byloje – buvusiai valstybės vadovei gali grėsti net laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Kartu su Lee Jae-yongu buvo nuteisti 4 kiti „Samsung“ aukščiausio rango vadovai – jiems buvo skirtos kalėjimo iki ketverių metų bausmės.

Nori griežčiausių bausmių

Visuomenės spaudimas skirti kuo griežčiausią bausmę verslininkui buvo didžiulis. Pietų Korėjos gyventojai ragino pagaliau išspręsti aukščiausių politikų ir verslo atstovų nešvarius ryšius.

Daugiau negu 450 žmonių pateikė prašymus dalyvauti bylos svarstyme, nors vietų buvo skirta tik 30. O pati byla jau vadinama šimtmečio byla.

Teisėjui sprendžiant Lee Jae-yongo likimą, prie teismo pastato būriavosi šimtai žmonių.

Vieni jų palaikė verslininką, kiti reikalavo negailestingo teismo. Jiems nuraminti buvo pasiųsti policijos pareigūnai.

Kiti verslo atstovai, kurie buvo teisiami Pietų Korėjoje, tradiciškai sulaukdavo palankių teismo nuosprendžių.

Dėl to visuomenė piktindavosi, kad didžiulį verslą turinčioms šeimoms teismai yra nuolaidūs.

Tarp tų, kurių teismas anksčiau yra pagailėjęs, – ir Lee Jae-yongo tėvas Lee Kun-hee. 2009 m. jis buvo teisiamas dėl mokesčių vengimo, bet realios laisvės atėmimo bausmės išvengė.

Teisėjas akcentavo, esą jo indėlis į šalies ekonomiką itin svarbus, jo verslas sukuria daugybę darbo vietų. Jam paskirta trejų metų kalėjimo bausmė ją atidedant, o po keturių mėnesių nuosprendis iš viso buvo panaikintas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.