Popiežius Pranciškus vėlyvą rudenį lankysis Mianmare ir Bangladeše

Popiežius Pranciškus lapkričio pabaigoje lankysis Mianmare ir Bangladeše, pirmadienį pranešė Vatikanas.

Popiežius Pranciškus planuoja kelionę į Aziją. <br>AFP/ Scanpix nuotr.
Popiežius Pranciškus planuoja kelionę į Aziją. <br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2017, 12:27 PM, atnaujinta Aug 28, 2017, 1:52 PM

Pranciškus, 1,2 mlrd. pasaulio katalikų dvasinis lyderis, lapkričio 27–30 dienomis lankysis Mianmare, kur vyrauja Budizmas, o lapkričio 30-gruodžio 2 dienomis viešės musulmoniškame Bangladeše.

Iki šiol dar nė vienas popiežius nėra lankęsis Mianmare, iki 1989-ųjų vadintame Birma. Katalikų Bažnyčios vadovas Bangladeše pastarąjį kartą lankėsi 1986-aisiais – tai padarė popiežius Jonas Paulius II.

Pranciškus jau ne kartą yra raginęs nutraukti smurtą prieš rohinjus – persekiojamą musulmonų grupę, kurios nemėgsta daugelis Mianmaro budistų, sudarančių šalies gyventojų daugumą.

Sekmadienį pontifikas apgailestavo dėl naujausių „liūdnų pranešimų apie religinės mažumos, mūsų brolių rohinjų, persekiojimą“.

„Norėčiau išreikšti savo artumą jiems visiems, kad visi paprašytume Dievo juos apsaugoti ir paragintume geros valios vyrus bei moteris padėti jiems ir užtikrinti jų visiškas teises“, – sakė Pranciškus.

Penktadienį ir šeštadienį per Mianmaro saugumo pajėgų ir įtariamų rohinjų sukilėlių susirėmimus žuvo kelios dešimtys žmonių.

Rohinjai yra savo valstybės neturinti etninė mažuma, kurios dauguma narių yra musulmonai. Maždaug 300 tūkst. rohinjų, dėl persekiojimo pabėgusių iš Mianmaro, yra įsikūrę stovyklose Bangladešo pietryčiuose.

Mianmaras jau seniai kaltinamas rohinjų diskriminacija. Pasak žmogaus teisių organizacijų, ši etninė grupė yra tarp labiausiai persekiojamų pasaulio tautų.

Vatikanas pranešė, kad Mianmare viešėsiantis popiežius lankysis Jangone ir šalies sostinėje Neipide, o Bangladeše jis aplankys sostinę Daką. Kol kas daugiau detalių apie šią pontifiko kelionę nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.