Pentagono vadovas leido tarnyboje likti translyčiams kariams

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas antradienį pareiškė, kad šalies kariuomenėje ir toliau galės tarnauti translyčiai kariai, kol jis išnagrinės prezidento Donaldo Trumpo įsakymą, draudžiantį jiems priklausyti Jungtinių Valstijų pajėgoms.

J.Mattisas pareiškė, kad šalies kariuomenėje ir toliau galės tarnauti translyčiai kariai. <br> „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
J.Mattisas pareiškė, kad šalies kariuomenėje ir toliau galės tarnauti translyčiai kariai. <br> „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2017, 11:10 AM, atnaujinta Aug 30, 2017, 11:15 AM

D.Trumpas nustebino Pentagono vadovybę liepą socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbęs, kad naikina savo pirmtako Barako Obamos daugiau kaip prieš metus suteiktą leidimą kariuomenėje atvirai tarnauti translyčiams asmenims.

Jis paskelbė, kad translyčiai asmenys „niekaip“ negalės tarnauti JAV kariuomenėje, sakydamas, kad jų tarnavimas reikštų „milžiniškas medicinines išlaidas ir trikdžius“. Praėjusį penktadienį jis pasirašė oficialų memorandumą, kuriame nurodė, kad šis draudimas įsigalios 2018-ųjų kovo 23 dieną.

Tačiau šis memorandumas suteikė teisę J.Mattisui savo nuožiūra spręsti, kaip elgtis su translyčiais asmenimis, jau tarnaujančiais JAV ginkluotosiose pajėgose.

JAV prezidento administracijai jau yra tekę teismuose aiškintis santykius su translyčių teisių grupėmis bei kariais, o pirmadienį organizacija „American Civil Liberties Union“ kelių translyčių karių vardu pateikė teismui dar vieną ieškinį dėl šio D.Trumpo įsakymo.

Jis teigė, kad Gynybos departamentas sukurs ekspertų grupę, parengsiančią jo įgyvendinimo planą, daugiausiai dėmesio skirdama tam, „kas geriausia kariuomenės koviniam veiksmingumui, lemiančiam pergalę kovos mūšyje“.

Baltiesiems rūmams delsiant patvirtinti keletą svarbių Pentagono darbuotojų, J.Mattisas pareiškė, kad „greitai atvyksiantys vyresnieji Gynybos departamento lyderiai civiliai atliks svarbų vaidmenį šiose pastangose“

Tuo tarpu, jo teigimu, dabartinė politika dėl šiuo metu tarnaujančių translyčių karių nesikeis.

Pirmadienį Pentagono pareigūnai nenurodė, ar yra atlikta kokių nors studijų ar gauta realių pranešimų apie translyčių žmonių įtaką kariuomenei. Be to, jie nesutiko atskleisti, kiek šalies ginkluotosiose pajėgose tarnauja translyčių asmenų. Remiantis įvairiais skaičiavimais, jų skaičius svyruoja nuo kelių tūkstančių iki 15 000.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.