Lenkijos valdžia nestabdo – griebiasi privačių žiniasklaidos priemonių ir interneto

Lenkijos vyriausybė, regis, nori, kad kuo mažiau kritikos sėklų pasklistų po viešąją erdvę. Tad ketina dar daugiau įtakos daryti ne tik žiniasklaidai, bet ir socialinių tinklų vartotojams.

Lenkijos radikalai nepatenkinti, kad feisbuko administratoriai blokuoja jų komentarus.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Lenkijos radikalai nepatenkinti, kad feisbuko administratoriai blokuoja jų komentarus.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai LR, Varšuva

Aug 31, 2017, 9:16 AM

Siekdama dešimtmečiams įtvirtinti savo valdymą Lenkiją valdanti nacionalistinė Teisės ir teisingumo partija (TTP) planuoja uždėti cenzūros apynasrį visai nepriklausomai žiniasklaidai ir net internetui.

Prieš kelias savaites paaiškėjo, kad TTP ruošia žiniasklaidos nacionalizavimo įstatymą, pagal kurį užsienio investuotojams bus leidžiama valdyti tiktai mažumą laikraščio ar televizijos akcijų.

Turintieji daugiau kaip 49 proc. akcijų privalės dalį jų parduoti Lenkijos piliečiams ar firmoms, bet pirmumo teisę jų įsigyti turės valstybės įmonės.

Tokiu įstatymu siekiama užčiaupti burną valdžios kritikams. Kai valstybinę žiniasklaidą uzurpavo TTP, tik privati žiniasklaida drįsta skelbti kritišką informaciją apie valdančiuosius.

Pokyčiai socialiniuose tinkluose

Siekdama iš užsieniečių perimti dalį privačios žiniasklaidos TTP viliasi sustiprinti pagyras valdantiesiems, kuriuos opozicija bei Vakarai kaltina laužant demokratijos normas.

Mokslo ir informatizacijos ministerija ruošia kitą įstatymą, kuriuo būtų įvesta internetinės žiniasklaidos cenzūra.

Nuo tada net tokie tarptautiniai interneto gigantai kaip feisbukas, „Google“ ar tviteris privalės paklusti Lenkijos įstatymams ir vykdyti Varšuvos politikų nurodymus.

Įstatymo projekte parašyta, kad internetinės žiniasklaidos kontrolę vykdys Lenkijos radijo ir televizijos taryba (LRTT).

Šių įstatymų pataisų reikalingumas grindžiamas „būtinybe kovoti su melaginga informacija bei siekiu užtikrinti didesnę asmeninių pažiūrų reiškimo laisvę“.

Tai esą liudija nauji LRTT įstatai, nurodantys, jog ši institucija turi kontroliuoti, kad žiniasklaidos informacija „nekenktų valstybės interesams“ ir „rodytų pagarbą katalikiškoms vertybėms“.

Mažins žodžio laisvę

Įstatymo projekte tvirtinama, jog interneto svetainės negalės niekam drausti skelbti asmeninių komentarų ir privalės blokuoti tuos pranešimus, kuriuos internautai nurodys kaip melagingus.

Naujųjų technologijų teisės žinovė Gabriela Bar pareiškė, jog tikrasis įstatymų pataisų tikslas yra ne didinti, o mažinti žiniasklaidos laisvę.

Opozicija teigia, kad pataisos suteiks valdantiesiems galimybę blokuoti visas kritiškas arba nepatinkančias naujienas.

Feisbuko administratoriai laikosi nuostatos, kad būtina blokuoti fašistinius ir tokius komentarus, kurie skatina rasinę bei religinę neapykantą.

Dėl tos priežasties socialinio tinklo valdytojai Lenkijoje užblokavo keliolika vietos radikalių dešiniųjų organizacijų paskyrų. Tai nepatinka TTP, mat partija siekia suvienyti visas dešiniąsias organizacijas ir kartu su jomis skelbia neapykantą pabėgėliams, musulmonams.

Spręs, kas yra tiesa

TTP projekte numatoma, kad internetinė žiniasklaida galės blokuoti tik tokias paskyras ir pranešimus, kur bus skelbiama melaginga informacija. O tai, kas yra tiesa arba melas, spręs TTP skiriamas LRTT valdininkas, kuris kartu skirs milijonus zlotų siekiančias baudas neklusnių žiniasklaidos priemonių savininkams.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ klausia, ar įsigaliojus siūlomoms įstatymų pataisoms Lenkija netaps panaši į Kiniją. Šioje šalyje irgi speciali vyriausybinė institucija kontroliuoja, ką internetinė žiniasklaida gali skelbti, o ko – ne.

Feisbuką Pekinas prieš aštuonerius metus išvis užblokavo nenorėdamas, kad internautų komentaruose ir svetainės pranešimuose būtų skelbiama informacija, nepalanki šalį valdantiems komunistams.

Lenkijos vyriausybė planuoja, kad dar šį rudenį Seimas patvirtins rengiamas Elektroninių paslaugų įstatymo pataisas. Opozicija tvirtina, esą skubius žiniasklaidos suvaržymo bei suvalstybinimo įstatymus TTP ruošia tam, kad prieš kitąmet vyksiančius savivaldybių rinkimus galėtų labiau manipuliuoti rinkėjų nuomone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.