Ispanijos bažnyčia pasipiktinusi „išmėsinėtu“ Kristaus kūnu

Satyra Bilbao šventėje įžeidė Katalikų bažnyčią. Kristus buvo lyginimas su skerdžiamais galvijais. Butaforinės mėsinės vitrinoje gulėjo širdys su erškėčių vainikais, Nukryžiuotojo kojos, rankos, kitos kūno dalys.

Katalikai pasijuto įžeisti satyrinio baskų pokšto, jo kūrėjams gresia bausmė.
Katalikai pasijuto įžeisti satyrinio baskų pokšto, jo kūrėjams gresia bausmė.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė, specialiai LR, Barselona

Sep 11, 2017, 5:05 PM

„Imkite mano kūną ir valgykite“, – tokia Naujojo Testamento citata baskiškai buvo užrašyta po vitrina su butaforinėmis Kristaus kūno dalimis.

Po Šv.Pauliaus katedros kupolu įkurtoje satyrinėje „Vatikano mėsinėje“ kabojo nukryžiuoto Kristaus atvaizdas su jo kūno dalių pavadinimais – „lašinukai“, „sprandinė“ ir t.t. Tarytum jis būtų paskersta kiaulė.

Toks humoras smarkiai supykdė Bilbao vyskupą ir jis kreipėsi į teismą.

Lygindami Kristų su galvijais šventinių namukų organizatoriai iškart užsidirbo cenzūrą – skandalą sukėlusį nukryžiuoto Jėzaus atvaizdą ir namuko pavadinimą vietos teisėjos įsakymu policija išgabeno jau antrą švenčių dieną.

Tačiau tokia cenzūra papiktino švenčių rengėjus. Pasak jų, buvo paminta teisė į žodžio laisvę ir galimybė bent sykį per metus atvirai pakritikuoti dvasininkų institucijas.

Antrą dieną kituose šventiniuose namukuose vėl puikavosi tas pats Nukryžiuotojo atvaizdas, o vienoje butaforinėje mėsinėje pasirodė užrašas „Bažnyčios cenzūra“. Socialiniuose tinkluose kilo audra dėl žodžio laisvės apribojimo ir daugybė Bilbao gyventojų piktinosi teisėjos sprendimu.

Satyra ir humoru garsėjantys Baskijos sostinės švenčių organizatoriai kiekvienais metais miesto centre stato šventinius namukus (baskiškai jie vadinami „txosnas“), savaitei virstančius miesto linksmybių vieta.

Baskai nepraleidžia progos pakritikuoti politikų bei institucijų ir namukų dekoracijas kiekvienais metais pasirenka nevengdami jomis perteikti aštrių temų.

Anot Bilbao vyskupo, tokia butaforinė mėsinė tiesiogiai žeidė katalikų jausmus. Bilbao miesto meras Juanas Maria Aburto pabrėžė, kad „šventiniai namukai neturėtų įžeisti žmonių jausmų“.

Savo ruožtu šventės rengėjai pabrėžė, kad jų tikslas tikrai buvo ne įžeisti religiją ar tikinčiųjų jausmus, o pakritikuoti Bažnyčios instituciją ir prabilti apie gyvūnų teises.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip alkoholio, tabako vartotojai stiprintų gynybą?