Norvegijos premjerė skelbia pergalę atkakliuose rinkimuose

Norvegijos konservatorių premjerė Erna Solberg pirmadienį paskelbė nedidele persvara iškovotą pergalę parlamento rinkimuose ir sakė, kad šios naftos turtingos šalies rinkėjai suteikė jai „mandatą dar ketveriems metams“.

„Turime būti truputį atsargūs, bet atrodo, kad turėsime ne socialistų daugumą“, – sakė Norvegijos premjerė mitinge, šalininkams skanduojant „Erna! Erna!“ ir lyjant konfeti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
„Turime būti truputį atsargūs, bet atrodo, kad turėsime ne socialistų daugumą“, – sakė Norvegijos premjerė mitinge, šalininkams skanduojant „Erna! Erna!“ ir lyjant konfeti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-09-12 08:21, atnaujinta 2017-09-12 10:30

„Turime būti truputį atsargūs, bet atrodo, kad turėsime ne socialistų daugumą“, – sakė ji mitinge, šalininkams skanduojant „Erna! Erna!“ ir lyjant konfeti.

E.Solberg Konservatorių partija drauge su savo jaunesniąja koalicijos partnere, antiimigracine Pažangos partija ir dar dviem centro dešiniųjų sąjungininkėmis turėtų gauti nedidelę, 89 vietų daugumą 169 vietų parlamente, rodo rezultatai, gauti suskaičiavus 95 proc. balsų.

Opozicija, kuriai vadovauja Darbo partijos lyderis Jonas Gahras Store, gauna 80 vietų.

J.G.Store, 57 metų milijonierius, kuris anksčiau dirbo užsienio reikalų ministro poste, pripažino pralaimėjimą ir palinkėjo savo varžovei sėkmės.

„Tai didelis nusivylimas Darbo partijai“, – sakė jis šalininkams, kai rezultatai parodė, kad jo partija neteks šešių vietų, nors ir liks didžiausia.

„Mūsų tikslas buvo duoti Norvegijai naują vyriausybę. Žinojome, kad (kova) bus atkakli, ir ji buvo atkakli. Tačiau dabar atrodo, kad nepakanka (balsų) pakeisti konservatorių ir Pažangos partijos vyriausybę Darbo (partijos) vyriausybe“, – sakė jis.

Tuo tarpu E.Solberg konservatoriai prarado septynias vietas parlamente.

Rinkimų rezultatai didele dalimi priklausė nuo to, ar E.Solberg sąjungininkės – mažos centro dešinės partijos liberalai ir krikščionys demokratai – sugebės įveikti rinkimų slenkstį.

Daugiau nei 4 proc. gautų balsų virsta papildomomis vietomis parlamente. Abi paminėtos partijos maždaug tiek balsų ir gauna.

Rinkimų rezultatai patvirtina visuomenės apklausų rezultatus, kurie rodė, kad rinkimai „laimingiausioje pasaulio šalyje“ bus nepaprastai atkaklūs.

E.Solberg perrinkimas žymi pirmą kartą per daugiau nei 30 metų, kai koks nors konservatorių premjeras laimi antrą kadenciją iš eilės.

Laukia sunkios derybos

Nuo 2013 metų prie vyriausybės vairo stovinti E.Solberg rinkimų kampanijos metu žadėjo tęstinumą.

Jos vyriausybė sėkmingai išvedė turtingą, 5,3 mln. gyventojų turinčią šalį, išgaunančią daugiausiai naftos Vakarų Europoje, iš dviejų krizių: naftos pramonės smukimo 2014 metais ir 2015-ųjų migrantų krizės.

Pastaruosius ketverius metus dešinieji daugiausia dėmesio skyrė ekonomikos skatinimui ir mažindami mokesčius stengėsi padėti pamatus erai, kuri prasidės pasibaigus naftai. Tačiau opozicija ir daug ekonomistų kritikavo vyriausybę per daug paėmus iš didžiulio valstybės turto fondo, kuriame yra beveik 1 trln. JAV dolerių.

Tuo tarpu J.G.Store žadėjo didinti mokesčius turtingiausiems žmonėms, kad būtų pastiprinta norvegų branginama gerovės valstybė ir mažinama nelygybė visuomenėje.

„Dabar mums reikia permainų, nes mes tolstame vieni nuo kitų“, – sekmadienį drauge su žmona atidavęs savo balsą sakė 57 metų J.G.Store. Galimybę balsuoti jau sekmadienį buvo suteikę daug šalies municipalitetų.

Norvegija gali džiaugtis aukštais gyvenimo standartais, švietimu ir gerovės valstybe – dalykais, kurie padėjo jai kovo mėnesį autoritetingoje Jungtinių Tautų ataskaitoje pelnyti laimingiausios pasaulio valstybės vardą.

Konservatorių ir Darbo partijos sutaria daugeliu klausimų: tolesnės naftos gavybos Arktyje, imigracijos varžymo politikos, glaudžių ryšių su Europos Sąjunga, kuriai Norvegija nepriklauso.

Tačiau Darbo partija kritikavo E.Solberg dėl to, kad jai sunkiai sekasi tramdyti kartais provokatorišką jaunesniąją koalicijos partnerę, Pažangos partiją, ypač – imigracijos ir integracijos ministrę Sylvi Listhaug.

Panašūs priekaištai gali toliau temdyti vyriausybės darbą: nors dvi mažos centro dešiniųjų partijos sutiko grąžinti E.Solberg į valdžią, jos reiškia vis didesnį nepasitenkinimą nuosaikiai populistinės Pažangos partijos pozicija tokiais klausimais kaip klimatas ir imigracija.

„Negalime suteikti jokių garantijų ateinantiems ketveriems metams“, – per partijų lyderių debatus, surengtus E.Solberg paskelbus pergalę, sakė krikščionių demokratų lyderis Knutas Arildas Hareide.

E.Solberg sakė, kad sukvietė keturias dešiniojo sparno partijas „pasikalbėti apie tai, kaip siekti šio bendradarbiavimo“.

„Esu tikra, kad rasime gerus sprendimus šioms keturioms partijoms per ateinančius ketverius metus“, – sakė ji.

Tuo tarpu nepriklausoma Žaliųjų partija, nuo kurios, kaip rodė apklausos, galėjo priklausyti jėgų pasiskirstymas, per rinkimus neįveikė 4 proc. balsų slenksčio.

Dėl to neabejotinai lengviau atsikvėpė naftos pramonė, nes ši partija ragino stabdyti visus naujus naftos žvalgymus ir per 15 metų nutraukti naftos gavybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.