Jeruzalėje paminėtos pirmosios buvusio prezidento Pereso mirties metinės

Į buvusio Izraelio premjero ir Nobelio premijos laureato Shimono Pereso ir jo svajonės apie taiką pirmųjų mirties metinių paminėjimą Jeruzalėje ketvirtadienį susirinko būrys velionio draugų ir politinių varžovų.

 Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2017, 6:52 PM

Iškilmingoje ceremonijoje nacionalinėse kapinėse ant Theodoro Herzlio kalvos taip pat dalyvavo Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas ir buvęs britų premjeras bei Artimųjų Rytų taikos pasiuntinys Tony Blairas.

„Jūsų liūdi net ir tie, kurie ne visada su jumis sutikdavo“, – pareiškė R.Rivlinas, dešiniojo sparno partijos „Likud“ narys ir buvęs įstatymų leidėjas, kuris 2007 metais pralaimėjo Sh.Peresui prezidento rinkimus, o pergalę iškovojo 2014 metais.

S.Peresas, Darbo partijos veteranas, per septynis dešimtmečius trukusią savo karjerą užėmė beveik visus svarbiausius šalies postus, dukart buvo Izraelio ministras pirmininkas ir nuo 2007 iki 2014 metų jo prezidentas. Jis buvo laikomas paskutiniu iš žydų valstybės įkūrėjų.

1994 metais S. Peresas kartu su velioniu premjeru Yitzahku Rabinu ir palestiniečių lyderiu Yasseru Arafatu pelnė Nobelio taikos premiją už savo vaidmenį derybose dėl Oslo taikos susitarimų su palestiniečiais, numatant nepriklausomos palestiniečių valstybės įkūrimą.

Tačiau vėliau, 2014 metais žlugus JAV vadovaujamai taikos iniciatyvai, pastangos išspręsti Izraelio ir palestiniečių nesutarimus nejuda iš vietos.

„Jūsų puoselėta taikos svajonė vis dar yra labai labai toli, – sakė R.Rivlinas ketvirtadienį, kreipdamasis į velionį žodžiais: „Mano brangusis Shimonai“. – Ta taika ir saugumas yra dvi tos pačios monetos pusės“.

S. Peresas mirė 2016 metų rugsėjo 28 dieną, būdamas 93-jų. Jo laidotuvėse dalyvavo daugybė pasaulio lyderių, tarp jų JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas.

Jo mirties metinės pagal Hebrajų kalendorių turėtų būti minimos šeštadienį.

Minėjime dalyvavęs buvęs Britanijos premjeras T.Blaidas, kuris 2007 metais baigęs darbą vyriausybėje tapo vadinamojo Artimųjų Rytų ketverto taikos pasiuntiniu, sakė, kad S.Peresas visada buvo ištikimas savo vizijai.

„Jis niekada neatsisakė taikos su palestiniečiais (idėjos) arba savo tikėjimo, kad taiką geriausiai gali užtikrinti nepriklausomos Palestinos valstybės, kurią pripažintų Izraelis, atsiradimas“, – kalbėjo jis.

Vienas iš trijų velionio prezidento vaikų Chemi Peresas sakė, jog savo autobiografijoje, kuri antradienį buvo išleista anglų kalba, jo tėvas rašė jaučiantis, kad gyvenimas eina į pabaigą.

Savo žodžius jis iliustravo citata iš paskutinio knygos skyriaus „Nėra vietos mažoms svajonėms. Drąsa, fantazija ir modernaus Izraelio kūrimas“.

„Man buvo duota maždaug du su puse milijardo sekundžių, ir aš nusprendžiau visas jas išnaudoti tam, kad ką nors pakeisčiau“, – perskaitė Chemi Peresas.

„Nesigailiu nė vienos savo svajonės, – rašė S.Peresas. – Tik gailiuosi, kad nesvajojau daugiau“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.