Demokratai ir Donaldas Trumpas pasiekė susitarimą, tačiau pokalbio versijos skiriasi

Susitarė, bet niekas neatsimena, dėl ko. Taip galima pavadinti situaciją Vašingtone, kur demokratai ir respublikonai pasiekė kompromisą dėl imigracijos įstatymo, bet apie jį pasakoja visiškai skirtingai.

D.Trumpas  (iš kairės),  Ch.Schumeris, M.McConnelas ir N.Pelosi susitikimą dėl imigracijos prisimena skirtingai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas (iš kairės), Ch.Schumeris, M.McConnelas ir N.Pelosi susitikimą dėl imigracijos prisimena skirtingai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“ ir BBC inf.

Sep 16, 2017, 9:49 PM

JAV demokratai pranešė su prezidentu Donaldu Trumpu susitarę inicijuoti įstatymą dėl jaunų imigrantų apsaugos nuo deportacijos.

Kaip pranešė Demokratų partijos Senate lyderis Chuckas Schumeris ir opozicijos lyderė Nancy Pelosi, politikams pavyko susitarti dėl pasienio su Meksika apsaugos, bet nuspręsta, kad siena nebus statoma.

Demokratų lyderiai pranešė, kad per vakarienę su prezidentu buvo pasiektas susitarimas dėl 800 tūkst. dar vaikystėje į JAV patekusių imigrantų, vadinamų „svajotojais“.

„Sutarėme imigrantų apsaugą įtvirtinti įstatymu ir apgalvoti pasienio saugumo priemonių paketą, į kurį neįeina siena, bet kuris būtų tinkamas abiem pusėms“, – paskelbė N.Pelosi ir Ch.Schumeris.

Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama pradėjo programą, kuria buvo siekiama į JAV nelegaliai patekusius vaikus apsaugoti nuo deportacijos, išduoti jiems laikinus leidimus gyventi ir dirbti.

D.Trumpas savo ruožtu paskelbė atšaukiantis šią programą. Jis paragino Kongresą per šešis mėnesius parengti įstatyminį reglamentavimą. Dėl to buvo tariamasi ir su demokratais.

Tačiau vakar D.Trumpas pareiškė, kad visa tai – melas. Esą jokio susitarimo nebuvo pasiekta, o Baltieji rūmai planų statyti sieną tikrai neatsisako.

„Mainais į imigrantų programą turės būti pasiektas susitarimas dėl itin griežtos sienos apsaugos“, – sakė D.Trumpas.

Sienos statyba pasienyje su Meksika buvo vienas labiausiai ginčytinų D.Trumpo rinkimų kampanijos pažadų.

Nors šalies lyderis taip tikina pažabosiantis nelegalią imigraciją ir narkotikų kontrabandą, kol kas neaišku, iš kur bus paimti pinigai mažiausiai 20 mlrd. JAV dolerių (16,8 mlrd. eurų) kainuosiančiam projektui.

Demokratai nekart žadėjo blokuosiantys bet kokį įstatymą, kuriame numatomos lėšos šios sienai statyti.

Paskelbtu kompromisu spėjo pasipiktinti ir griežtesni respublikonai. Pasak jų, D.Trumpas išdavė savo rėmėjus.

„D.Trumpo rinkėjai yra sugniuždyti, palaužti, apgauti. Jų pasitikėjimas prarastas, dabar joks pažadas nebeatrodys realus“, – piktinosi Steve’as Kingas, Atstovų Rūmų narys iš Ajovos valstijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.