Filipinų prezidentas šalies žmogaus teisių komisarą palygino su pedofilu

Filipinų lyderis Rodrigo Duterte šalies žmogaus teisių komisarą palygino su pedofilu – už tai, kad jis išreiškė susirūpinimą policijai per prezidento karą su narkotikais nužudžius du paauglius.

 R.Duterte žada tęsti savo kovą su narkotikais. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 R.Duterte žada tęsti savo kovą su narkotikais. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 17, 2017, 3:43 PM, atnaujinta Sep 17, 2017, 7:44 PM

Prieš 15 mėnesių į valdžią atėjusio R.Duterte pradėta precedento neturinti kova su narkotikais jau nusinešė daugiau kaip 3 800 gyvybių. Daugiau nei 2 tūkst. žmonių žuvo per nusikaltimus, susijusius su narkotikais, dar tūkstančiai buvo nužudyti neaiškiomis aplinkybėmis, skelbia policija.

Neseniai įvykę incidentai, kai policija nužudė du paauglius, pakurstė augančią opoziciją kampanijai. Tarp griežčiausių kritikų yra įtakinga šalies Katalikų Bažnyčia ir kairiųjų aktyvistai.

Šeštadienį vakare sakydamas kalbą R.Duterte nusitaikė į Žmogaus teisių komisijos vadovą Jose Luisą Gasconą.

R.Duterte taip pat tvirtino, kad vaikų žudymas nėra išskirtinis dalykas ir kaltino teisių pareigūnus bei kitus kritikus paauglių mirtimi naudojantis politinei opozicijos kampanijai.

„Paauglys, paauglys, kekšės sūnau, viskas čia politika. Kodėl negali pereiti prie kitų problemų, kurios persekioja šią šalį“, – sakė R.Duterte, turėdamas omenyje islamo kovotojų sukilimą šalies pietuose.

„Tik dėl to, kad buvo nužudytas vaikas? Taip nutinka visur“, – pareiškė jis.

Policininkai, susiję su minimų paauglių žūtimi, iš pradžių sakė, kad juos nužudė gindamiesi. Tačiau Nacionalinis tyrimų biuras sakė, kad policininkai vieną tų vaikinukų nužudė ir ant jo padėjo ginklą. Kito paauglio mirties aplinkybės dar tiriamos.

Prokurorai įtaria, kad policininkai nužudė ir antrą paauglį.

Žmogaus teisių komisija prezidentui atsakė, kad „tokios pastabos nepadeda ir nukreipia visuomenės dėmesį nuo svarbių žmogaus teisių klausimų“.

„Šių vaikų mirtis neramina mus visus, nes vaikai yra ypač pažeidžiami ir jiems reikia valstybės apsaugos“, – sakoma Komisijos atstovės Jacqueline de Guia pareiškime.

R.Duterte prezidento rinkimus pernai laimėjo su brutalia teisėtvarkos platforma ir pažadu pradėti beprecedentę kampaniją prieš narkotikus, išžudant iki 100 tūkst. prekeivių narkotikais ir pačių narkomanų.

Daug filipiniečių pritaria karui su narkotikais ir laiko jį greitu didelio nusikalstamumo sprendimu, rodo virtinė per pastaruosius metus atliktų apklausų.

R.Duterte ir jo padėjėjai dažnai siekia diskredituoti ir neutralizuoti karo su narkotikais kritikus.

R.Duterte šalininkai žemuosiuose Kongreso rūmuose praėjusią savaitę balsavo už metinio biudžeto Žmogaus teisių komisijai, kuri yra numatyta šalies konstitucijoje, sumažinimą nuo 12,2 mln. eurų (749 mlrd. pesų) iki vos 16,3 euro (1000 pesų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.