Griežta Donaldo Trumpo kalba: „Neturime kito pasirinkimo, tik visiškai sunaikinti Šiaurės Korėją“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas savo pirmojoje kalboje Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijoje negailėjo griežtų grasinimų Šiaurės Korėjai ir įspėjo, kad ji, Iranas ir kiti neprognozuojami režimai kelia pavojų visam pasauliui. 

Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Sep 19, 2017, 5:28 PM, atnaujinta Sep 19, 2017, 6:51 PM

D.Trumpas kitų valstybių lyderiams kalbėjo apie tai, kad Pchenjano veiksmai pastaruoju metu kelia grėsmę ne tik JAV, bet ir kitoms šalims. 

„Neturėsime kito kelio, o tik visiškai sunaikinti Šiaurės Korėją. „Raketų žmogus“ yra savižudis, turintis misiją sunaikinti tik pats save. JAV gali daug, tačiau tikiuosi, kad to neprireiks, nes tam ir reikalingos Jungtinės Tautos.  Pažiūrėsime, ką jos galės padaryti“, – Niujorke kalbėjo JAV lyderis. 

„Raketų žmogumi“ D.Trumpas jau ir anksčiau yra pavadinęs Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong-uną, kuris šiemet gyrėsi sėkmingai įvykdytais raketų ir branduolinių ginklų bandymais.

Per kiek daugiau nei 41 minutę trukusią kalbą D.Trumpas aptarė ir kitus JAV užsienio politikos aspektus ir įspėjo apie augantį terorizmo pavojų. 

„Teroristai ir ekstremistai sustiprėjo ir išplito į kiekvieną planetos kampelį“, – kalbėjo D.Trumpas.

Pasak D.Trumpo, JAV dirba su savo sąjungininkais Artimuosiuose Rytuose, kad „sutraiškytų“ teroristus. 

„Mūsų šalis pasiekė daugiau kovoje prieš „Islamo valstybę“ per pastaruosius aštuonis mėnesius, nei per kelerius metus prieš tai“, – aiškino prezidentas. 

Be to, jis padėkojo Jordanijai, Turkijai ir Libanui už tai, kad šios šalys priima dėl teroro savo šalis palikusius Sirijos ir Irako pabėgėlius.

Išpeikė susitarimą su Iranu

JAV lyderis paragino sustabdyti teroristus ir sukritikavo Irano vyriausybę, kuri remia tokias grupuotes. Be to, šalį prezidentas pavadino „korumpuota diktatūra“.

Teheranui kliuvo ir dėl 2015 metais sudaryto susitarimo dėl branduolinės programos apribojimo mainais į sankcijų palengvinimą. 

„Šis susitarimas yra gėda ir jūs dar to net nesupratote“, – rėžė D.Trumpas, kritikuodamas savo pirmtako Baracko Obamos darbą.

D.Trumpas užsiminė ir apie krizę Venesueloje, kurios Vašingtonas esą neketina „tik stebėti iš šono“. 

Be to, lyderis sukritikavo ir pačią socializmo ideologiją, teigdamas, kad ji pasauliui atnešė tik naikinimą, pralaimėjimą ir pražūtį

D.Trumpas savo debiutinę kalbą pradėjo nuo uraganų, kurie pastaruoju metu sukrėtė JAV pietinę dalį. 

Vėliau JAV prezidentas ėmė girtis, kad nuo jo kadencijos pradžių akcijų kursas yra pakilęs į rekordines aukštumas, darbo vietų skaičius auga, o ekonomikos augimas toks nuostabus, kokio pasaulis nematė seniai.

„O mūsų kariuomenė tuoj bus geriausioje padėtyje“, – aiškino prezidentas. 

Tiesa, vėliau šalies vadovas pasuko kalbą ir apie tarptautinės politikos iššūkius, kuriuos pažadėjo aptarti. 

Gyrė Jungtines Tautas

Nors D.Trumpas anksčiau yra nekart kritikavęs  ir net šaipęsis iš Jungtinių Tautų, antradienį jis citavo JAV prezidentą Harry Trumaną, kuris prieš septynis dešimtmečius gyrė šią organizaciją. 

„Stiprios, suverenios valstybės, turinčios skirtingas kultūras, vertybes ir svajones, čia gali ne tik egzistuoti kartu, bet ir dirbti petys į petį. Tokios valstybės leidžia individams klestėti“, – aiškino D.Trumpas. 

JAV lyderis taip pat pakartojo ir savo žodžius, kad amerikiečiai negali rūpintis savo sąjungininkais, bet negauti nieko atgal. 

„Mūsų piliečiai mokėjo didžiausią kainą už apsaugotą laisvę. Jie taip pat kovojo už kitas valstybes, kurių atstovai yra šioje salėje“, – kalbėjo D.Trumpas. 

Tą patį jis pakartojo ir pasisakydamas apie Vašingtono indėlį į Jungtinių Tautų gerovę – esą amerikiečiams krentanti našta yra per didelė.

Anot D.Trumpo, amerikiečiai visada kovėsi užsienyje, tačiau niekada nenorėjo siekti teritorinės ekspansijos ar permesti savo gyvenimo būdo kitiems. 

„Norime harmonijos ir draugystės, o ne konflikto. JAV turi šviesti kaip pavyzdys“, – tikino D.Trumpas, pabrėžęs, kad gins teises, žmonėms suteiktas Dievo. 

D.Trumpas apgynė ir savo šūkį „Amerika – pirmoje vietoje“. Progos užsiminti apie rinkimus nepraleidęs amerikietis tikino buvęs išrinktas ne tam, kad susižertų galią, bet kad atiduotų ją žmonėms. 

„Kaip JAV prezidentas, visada statysiu Ameriką pirmoje vietoje. Kaip ir kiti lyderiai stato ir turėtų statyti savo šalių piliečius pirmoje vietoje“, – kalbėjo D.Trumpas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.