JT ir pasaulio lyderiai laukia istorinės Donaldo Trumpo kalbos

Pasaulio lyderiai antradienį pradeda kasmetinius debatus Jungtinėse Tautose ir nekantriai laukia pirmosios šiame forume JAV prezidento Donaldo Trumpo kalbos, tvyrant nerimui dėl Šiaurės Korėjos ir Irano.

 D.Trumpas antradienį sako pirmąją savo kalbą JT Generalinėje Asamblėjoje.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 D.Trumpas antradienį sako pirmąją savo kalbą JT Generalinėje Asamblėjoje.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 D.Trumpas antradienį sako pirmąją savo kalbą JT Generalinėje Asamblėjoje.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 D.Trumpas antradienį sako pirmąją savo kalbą JT Generalinėje Asamblėjoje.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 D.Trumpas antradienį sako pirmąją savo kalbą JT Generalinėje Asamblėjoje.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 D.Trumpas antradienį sako pirmąją savo kalbą JT Generalinėje Asamblėjoje.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 19, 2017, 11:39 AM, atnaujinta Sep 19, 2017, 11:42 AM

JT Generalinės Asamblėjos tribūną D.Trumpas užims po Brazilijos prezidento Michelio Temero. Jis ketina pasiųsti savo žinią pasauliui, stumdamas nacionalistinę programą „Pirmiausiai – Amerika“.

Pirmadienį per pirmąjį pasirodymą Jungtinėse Tautose D.Trumpas žadėjo siekti, kad ši tarptautinė organizacija būtų reformuota. Anksčiau jis yra pašaipiai sakęs, kad yra „žmonių klubas pasikalbėti ir gerai praleisti laiką“.

Antradienį JAV lyderis pristatys savo užsienio politikos prioritetus – pradedant priešprieša su Šiaurės Korėja, tęsiančia branduolinius ir raketų bandymus, baigiant sutarties dėl Irano branduolinės programos likimu.

Vienas aukšto rango Baltųjų rūmų padėjėjas sakė, kad D.Trumpas pasisakys prieš „neprognozuojamus režimus, keliančius grėsmę pasaulio stabilumui ir taikai“. Anot jo, prezidentas per maždaug pusvalandžio trukmės kalbą sutelks dėmesį į Pchenjaną ir Teheraną bei ragins atsakingas valstybes prisidėti prie pastangų pažaboti jų veiksmus.

D.Trumpas argumentuos, kad valstybėms turi būti užtikrinta galimybė netrikdomai siekti savo interesų, bet tokia žinia gali būti prieštaringai vertinama delegatų, susirinkusių į svarbiausią pasaulyje daugiašalį forumą.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, laikomas labiau savimi pasitikinčios Europos po „Brexit“ veidu, taip pat pirmąkart sakys kalbą 193 šalių susirinkime.

Tikėtina, kad jo žinia iš pagrindų skirsis nuo D.Trumpo dėstomos pasaulėžiūros.

Prancūzijos lyderis palaiko multilateralizmą ir netgi perfrazavo D.Trumpo šūkį „Make America Great Again“ (Padarykime Ameriką vėl didžią“, paversdamas jį kovos su klimato kaitos šalininkų moto: „Make the Planet Great Again“ (Padarykime planetą vėl didžią).

Prancūzija spaudžia D.Trumpą atšaukti birželį paskelbtą sprendimą išvesti Jungtines Valstijas iš 2015 metų Paryžiaus klimato sutarties ir toliau laikytis pakto, laikomo geriausiu JT pasiekimu per daugelį metų.

Palaikymas sutarčiai su Iranu

JT tribūnoje E.Macronas tikriausiai gins sutartį dėl Irano branduolinės programos, didėjant nuogąstavimams, kad JAV pasitrauktimas iš šio pakto taptų skaudžiu smūgiu dešimtmečius dėtoms tarptautinėms branduolinių ginklų neplatinimo pastangoms.

Kita vertus, Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu veikiausiai skelbs priešingą poziciją. Pirmadienį, prieš pasitarimą su D.Trumpu, jis pareiškė, kad Irano branduolinė sutartis yra „siaubinga“.

D.Netanyahu kalba Asamblėjoje nuskambės diena anksčiau negu Irano lyderio Hassano Rouhani (Hasano Rouhanio) kreipimasis.

Rusija ir Kinija, kurių užsienio reikalų ministrai vėliau šią savaitę surengs derybas, pasiruošusios mesti iššūkį D.Trumpo pozicijai dėl Šiaurės Korėjos. Maskva ir Pekinas anksčiau perspėjo, kad sprendimas imtis Korėjos pusiasalyje karinių veiksmų būtų katastrofinis.

Abi šalys taip pat tvirtai palaiko susitarimą dėl Irano branduolinės programos.

Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas savo ruožtu pasinaudos proga atkreipti dėmesį į karą kaimyninėje Sirijoje ir Irako kurdų pastangas užsitikrinti nepriklausomybę, galinčias pakurstyti neramumus tarp jų tautiečių Turkijoje.

Sirija ir Artimųjų Rytų taikos procesas taip pat tikriausiai bus pagrindinės Egipto prezidento Abdel Fattaho al Sisi (Abdel Fataho Sisio) kalbos temos.

Per Asamblėją pasisakys ir Nigerijos prezidentas Muhammadu Buhari, naujasis Gambijos lyderis Adama Barrow bei Pietų Afrikos lyderis Jacobas Zuma.

Per pertrauką kalbų maratone pasaulio lyderiai dalyvaus oficialiuose pietuose, organizuojamuose A.Guterreso JT būstinėje. Per juos bus patiekta japoniškos vagju jautienos, 'Yukon Gold' bulvių ir šokoladinių putėsių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.