Šiaurės Korėjos lyderiui valdyti šalį padės moteris

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas nepasitiki tais, kurie nepriklauso jo šeimai, ir toliau stiprina valdžią. Diktatorius savo seseriai suteikė įtakingą poziciją ir pavertė ją viena galingiausių moterų šalyje.

Kim Jong-unas per partijos susirinkimą dalijo paaukštinimus savo patikėtiniams. Diktatorius paskyrė seserį Kim Yo-jong Politinio biuro atsargine nare.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kim Jong-unas per partijos susirinkimą dalijo paaukštinimus savo patikėtiniams. Diktatorius paskyrė seserį Kim Yo-jong Politinio biuro atsargine nare.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„The Guardian“, CNN ir „Lietuvos rytas“ inf.

Oct 10, 2017, 4:16 PM

Įvykiai Pchenjane per valdančiosios Korėjos darbo partijos aukšto rango narių susirinkimą privertė sukrusti.

33 metų Kim Jong-uno sesuo Kim Yo-jong buvo paaukštinta: ji tapo atsargine Centrinio komiteto Politinio biuro nare.

Politinis biuras yra aukščiausia sprendimus priimanti institucija Šiaurės Korėjoje. Jai vadovauja Kim Jong-unas.

Diktatoriaus sesuo paaukštinta minint jos ir Kim Jong-uno tėvo Kim Jong-ilo 20-ąsias metines, kai jis buvo paskelbtas Šiaurės Korėjos darbo partijos generaliniu sekretoriumi.

Brolis rodo pasitikėjimą

Įtakingos pozicijos suteikimas Kim Yo-jong sustiprino gandus, kad Kim Jong-unas iš tiesų visiškai pasitiki jaunesne seserimi, valdo šalį jos padedamas.

„Visa tai parodė, kad Kim Yo-jong turi kur kas daugiau gabumų ir pareigų, nei buvo manoma anksčiau. Taip toliau telkiama Kimų šeimos galia“, – aiškino Johnso Hopkinso universiteto Šiaurės Korėjos ekspertas Michaelis Maddenas.

Pasak ekspertų, sesers paaukštinimas – įrodymas, kad Kim Jong-unas stiprina savo valdžią ir plečia šeimos įtaką, o pašalinių į valdžią įsileisti nenori.

Kim Yo-jong dabar užėmė savo tetos Kim Kyong-hee, kuri buvo svarbi politikė valdant Kim Jong-ilui, vietą.

Giriasi kariniais pajėgumais

Partijos susitikimo metu taip pat paaukštinti Kim Jong-sikas ir Ri Pyong-cholas – du iš trijų vyrų, atsakingų už Šiaurės Korėjos raketų programą.

Taip pat sukeisti kiti svarbūs politikos postai. Užsienio reikalų ministras Ri Yong-ho tapo Politinio biuro nariu, o artimas Šiaurės Korėjos lyderio padėjėjas ir Korėjos darbo partijos vicepirmininkas Choe Ryong-hae paskirtas į Centrinę karinę komisiją.

Per Korėjos darbo partijos suvažiavimą Kim Jong-unas pabrėžė, kad branduoliniai ginklai yra „galinga atgrasanti priemonė“, kuri užtikrina režimo suverenumą.

Be to, anot diktatoriaus, jie padėjo apsiginti nuo „JAV imperialistų grasinimų branduoliniais ginklais“.

Šiaurės Korėja tikina sukūrusi vandenilinę bombą ir branduolinius ginklus, galinčius pasiekti Amerikos teritoriją.

Pchenjanas vis vykdo raketų ir branduolinius bandymus – šių metų vasarą ir rudenį jų buvo itin daug, įtampa tarp Pchenjano ir Vašingtono pasiekė kritinę ribą ir rimtai buvo kalbama apie karo galimybę.

Nežinomas net amžius

Apie diktatoriaus seserį Kim Yo-jong žinoma nedaug, net tikslaus jos amžiaus. Manoma, kad jai apie 28–30 metų. Moteris 2014 metais paskirta partijos Propagandos departamento vicepirmininke ir yra atsakinga už brolio įvaizdžio kūrimą.

Nors Politinis biuras yra prestižinė institucija, ne visi joje esantys žmonės, net Kim Jong-uno giminaičiai, yra saugūs.

2013 metų gruodį Politinis biuras iš savo gretų išmetė Kim Jong-uno dėdę Jang Song-thaeką pasklidus gandams, kad jis ketina rengti perversmą ir į valdžią atvesti diktatoriaus įbrolį Kim Jong-namą.

Jang Song-thaekui, daugybei jo šeimos narių įvykdyta egzekucija, sklido gandai, kad diktatoriaus dėdė sušertas šunims.

Buvo teigiama, kad daugiau nei šimtas politiko patikėtinių sušaudyti ginklais, skirtais lėktuvams numušti.

O diktatoriaus įbrolis Kim Jong-namas pernai nužudytas Malaizijos sostinės Kvala Lumpūro oro uoste. Dvi moterys jam į veidą papurškė nervus paralyžiuojančios medžiagos VX. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.