Bagdadas paskelbė ultimatumą kurdų pajėgoms atsitraukti iš Kirkuko

Bagdadas kurdų pajėgoms įsakė iki sekmadienio paryčių atsitraukti iš naftos turtingos Kirkuko provincijos, prieš trejus metus jų užimtos vykstant kautynėms su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IV), pranešė vienas aukšto rango kurdų pareigūnas.

 Irakas nurodė kurdų kovotojams pasitraukti iš užimtų teritorijų. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Irakas nurodė kurdų kovotojams pasitraukti iš užimtų teritorijų. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-14 13:37

Kaip nurodoma, ultimatumas buvo paskelbtas tūkstančiams Irako karių ir jų sąjungininkų pajėgų susitelkus prie etniškai mišraus, bet istoriškai kurdų daugumą turinčio Kirkuko, ruošdamiesi potencialiai ginkluotai konfrontacijai su kurdų kovotojais – pešmergais.

Įtampa tarp buvusių sąjungininkių kovoje su IS išaugo po praėjusio mėnesio referendumo dėl Irako šiaurinio kurdiškojo regiono nepriklausomybės. JAV vadovaujama koalicija, remianti kovą su terorizmu, primygtinai prašo abi puses susitaikyti.

„Pešmergų kovotojams iki sekmadienio paryčių liepta grįžti į 2014 metų birželio 6-osios pozicijas“, – naujienų agentūrai AFP sakė kurdų pareigūnas, nenorėjęs būti įvardytas.

Pareigūnas patikslino, kad nustatytas terminas – sekmadienis 2 val. ryto vietos (ir Lietuvos) laiku.

Kol kas neskelbiama, ar šios derybos davė kokių nors rezultatų.

Penktadienį Irako vyriausybės pajėgos užėmė į pietus nuo Kirkuko provincijos, anksčiau kurdams priklausiusias, pozicijas. Tarp jų yra ir Tazat Churmatu miestas, kur gyventojų daugumą sudaro irakiečiai šiitai.

Irako kariuomenė ir kurdų kovotojai (pešmergai) buvo svarbūs JAV vadovaujamos koalicijos sąjungininkai kovoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IV). Jeigu tarp jų prasidėtų ginkluoti susirėmimai, Vakarų vyriausybėms iškiltų didelis iššūkis.

Etniškai mišrus, bet istoriškai kurdų daugumą turintis Kirkuko regionas yra viena iš kelių teritorijų, perimtų pešmergų iš Irako kariuomenės, kai daug jos dalinių pakriko 2014 metais, IV džihadistams surengus žaibišką puolimą ir užėmus didžiules teritorijas į šiaurę ir vakarus nuo Bagdado.

Tačiau Bagdadas dabar griežtai priešinasi kurdų užmojams prisijungti šią naftos turtingą provinciją prie šiaurinio autonominio Kurdistano regiono ir tvirtina, kad ją susigrąžins.

Kirkuko provincijoje yra pagrindiniai Irako šiauriniai naftos telkiniai. Nors šiuo metu daugiau naftos išgaunama šalies pietuose, Bagdadas ir kurdai įnirtingai ginčijasi, kam turi priklausyti Kirkuko naftingasis rajonas.

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas penktadienį paragino Irako vyriausybę ir kurdų sukarintas pajėgas užmiršti tarpusavio nesutarimus ir susitelkti kovai prieš „Islamo valstybę“.

„Visi savo dėmesį turi nukreipti į kovą su IV, – sakė J. Mattisas.– Dabar negalime atsigręžti vieni prieš kitus. Nenorime, kad viskas peraugtų į ginkluotą susirėmimą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.