Izraelis atliko didelio masto kratas palestiniečių žiniasklaidos kompanijose

Izraelio pajėgos praėjusią naktį atliko kratas palestiniečių žiniasklaidos kompanijose okupuotame Vakarų Krante, trečiadienį pranešė viena kariškių atstovė.

 Policininkai atliko didžiules kratas. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Policininkai atliko didžiules kratas. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-18 13:41

Pasak jos, ši „didelio masto operacija“ turi užkirsti kelią kurstymui.

Kratos aštuoniose kompanijose buvo pradėtos kelios valandos po to, kai Izraelio vyriausybė paskelbė, kad nesiderės su Palestinos vienybės vyriausybe, jeigu joje bus „Hamas“ atstovų, nebent šis islamistų judėjimas imtųsi radikalių permainų.

Izraelio pareigūnai sakė, kad kratos buvo atliktos bendrovėse, teikiančiose paslaugas „Hamas“ televizijos stotims. Buvo iškabinti pranešimai, kad šios kompanijos bus uždarytos šešiems mėnesiams.

Jo paminėtos televizijos yra kontroliuojamos „Hamas“.

„Šie du kanalai nuolat transliuoja kurstymą prieš Izraelio valstybę. Ne paslaptis, kad šie du kanalai kelis kartus įkvėpė teroristus įvykdyti teroristinių atakų prieš nekaltus žmones“, – sakė jis.

Izraelio pareigūnai nepateikė konkrečių įtariamo kurstymo pavyzdžių. Mažiausiai viena iš bendrovių, kuriose buvo atliktos kratos, teikia įvairias paslaugas virtinei vietos ir tarptautinių žiniasklaidos priemonių.

Palestinos Autonomija „griežčiausiais žodžiais“ pasmerkė kratas.

„Įsiveržusios į palestiniečių miestus ir atlikusios kratas žiniasklaidos (organizacijų) biuruose okupacinės pajėgos įvykdė baisią agresiją ir sunkų visų tarptautinių įstatymų pažeidimą“, – sakoma Palestinos Autonomijos atstovo Yusefo al Mahmoudo pareiškime.

Pasak atstovo, šios priemonės yra „aiškus iššūkis tarptautinėms pastangoms, ypač Amerikos, siekti galimybės kompromisui ir pakloti pamatus taikai bei saugumui visų šalių susitarimu“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ieškojo būdų atnaujinti seniai įstrigusias pastangas dėl Izraelio ir palestiniečių taikos.

Konfiskuota įranga

Palestiniečių žurnalistų sąjungos pareigūnas Vakarų Kranto pietuose esančiame Hebrono mieste sakė, kad buvo uždaryti trijų kompanijų, teikiančių „Hamas“ televizijoms prodiusavimo paslaugas, biurai ir kad buvo konfiskuota dokumentų bei įrangos.

Tos kompanijos yra „Palmedia“, „Ramsat“ ir „Transmedia“ – palydovinio transliavimo bendrovė, kurios du darbuotojai buvo areštuoti, sakė atstovas.

Vienas „Palmedia“ pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad trys iš penkių kompanijos biurų Vakarų Krante – būstinė Ramaloje ir biurai Hebrone ir Nabluse – buvo uždaryti.

Dėl „Palmedia“ biurų uždarymo dirbti negali maždaug 50 žmonių, sakė jis. Ši kompanija teikia paslaugas vietos ir tarptautinėms žiniasklaidos priemonėms.

Kariškių atstovė AFP sakė, kad saugumo pajėgos „atliko kratas virtinėje žiniasklaidos ir prodiusavimo biurų, kurie įtariami kurstytojiško turinio, skatinančio, aukštinančio ir propaguojančio smurtą ir terorizmą prieš izraeliečius, transliavimu“.

„Per šią didelio masto operaciją žiniasklaidos stotys, tokios kaip „Ramsat“ ir „Transmedia“ buvo uždarytos, – sakė ji. – Be to, pajėgos iš žiniasklaidos kompanijų, teikusių paslaugas „al Aqsa“ ir „al Quds“ – televizijos kanalams, kurie yra nelegalios organizacijos – konfiskavo įrangos ir dokumentų.“

Praėjusią savaitę konkuruojantys palestiniečių judėjimai „Fatah“ ir „Hamas“ pasirašė istorinį vienybės susitarimą, kuriuo siekiama nutraukti dešimtmečius trunkantį skilimą.

Izraelis antradienį sakė, kad nusprendė nesiderėti su Palestinos vienybės vyriausybe, jeigu pastarojoje bus „Hamas“ atstovų, kol šis islamistų judėjimas nenusiginkluos; jis taip pat turįs pripažinti Izraelio valstybę ir atsisakyti smurto.

Vyriausybės pareiškime taip pat reikalaujama, kad prezidento Mahmudo Abbaso (Mahmudo Abaso) Palestinos Autonomija „toliau veiktų prieš „Hamas“ terorizmo infrastruktūrą“ Vakarų Krante.

„Hamas“ dešimtmetį valdė Gazos Ruožą, bet veikia ir Vakarų Krante, kuriame dominuoja M.Abbaso judėjimas „Fatah“.

Nuo 2008 metų Izraelis ir „Hamas“ triskart kariavo. Be to, Izraelis jau apie dešimtmetį vykdo Gazos Ruožo blokadą.

Egiptas pastaraisiais metais savo sieną su Gazos Ruožu taip pat daugiausia laikė uždarytą.

„Hamas“ Gazos Ruožo kontrolę perėmė 2007 metais, smarkiai paaštrėjus priešpriešai su nuosaikesniu „Fatah“ po islamistų judėjimo laimėtų rinkimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.