Penki buvę JAV prezidentai kartu dalyvavo labdaros koncerte nukentėjusiems nuo uraganų remti

Penki buvę Jungtinų Valstijų prezidentai, atidėję politinius reikalus, pirmą kartą nuo 2013-ųjų šeštadienį kartu pasirodė labdaros koncerte nukentėjusiems nuo uraganų Teksase, Floridoje, Luizianoje, Puerto Rike ir JAV Mergelių salose paremti.

 Buvę prezidentai padėjo rinkti pinigus paremti tiems, kas nukentėjo nuo uraganų.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Buvę prezidentai padėjo rinkti pinigus paremti tiems, kas nukentėjo nuo uraganų.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 22, 2017, 11:22 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 4:50 PM

Trys demokratai – Barackas Obama. Billas Clintonas ir Jimmy Carter, bei du respublikonai – George'as H.W. ir George'as W. Bushai, atvyko į Koledž Steišeno miestą, kuriame yra Tekaso universitetas (A&M), kad po audrų pamėgintų suvienyti šalį.

Šiame mieste yra vyresniojo Busho prezidentinė biblioteka. 93-ejų G. H. W. Bushas serga Parkinsono liga, tad renginyje pasirodė sėdintis vežimėlyje. Jo žmona Barbara ir George W. Busho žmona Laura taip pat buvo publikoje.

Koncerte netikėtai pasirodė Lady Gaga, taip pat koncertavo kantri muzikos grupė „Alabama“, „Rock & Roll Hall of Fame“ narys Samas Moore'as, vadintas 'Soul Man', gospelo muzikos legenda Yolanda Adams, Teksaso muzikantai Lyle'as Lovettas ir Robertas Earlas Keenas.

Rugsėjo 7 dieną pradėta ir buvusių prezidentų palaikyta akcija iš 80 tūkst. donorų surinko 31 mln. dolerių  nukentėjusiems nuo uraganų „Harvey“, „Irma“ ir „Maria“, sakė G. H. W. Busho atstovas Jimas McGrathas.

Dabartinis prezidentas Donaldas Trumpas šį renginį pasveikino vaizdo įrašu bei šį kartą vengė kritikuoti buvusius prezidentus, o pavadino juos „vienais geriausių Amerikos valstybės tarnautojais“.

„Šios nuostabios pastangos primena mums, kad tikrai esame vieninga Dievo tauta, vienijama mūsų vertybių ir pasišventimo vienas kitam“, – kalbėjo jis per koncertą transliuotame įraše.

Keturi iš buvusi prezidentų, B. Obama, George'as W. Bushas, J. Carteris ir B. Clintonas, savo trumpuose pasisakymuose D. Trumpo neminėjo.

„Visi mes ant šios scenos šį vakarą labai didžiuojamės amerikiečių atsaku. Kai jie mato, kad jų kaimynams, draugams ir nepažįstamiesiems reikia pagalbos, jie suvienija jėgas“, – sakė B. Obama.

„Visi dirbkime kartu, kad paverstume Ameriką dar didesne savanoriaujančia tauta“, – sakė J. Carteris, akivaizdžiai turėdamas omeny D. Trumpo prezidentinės rinkimų kampanijos metu naudotą šūkį „Paverskite Ameriką didžią“.

Iš Džordžijos valstijos kilęs buvęs JAV prezidentas sakė, kad nepelno siekianti organizacija „Habitat for Humanity“, su kuria jis bendradarbiauja 36 metus, labiausiai nuo uraganų nukentėjusiuose rajonuose pastatys 6 tūkst. namų. Organizacija jau surinko 20 mln. iš būtinų 100 mln. JAV dolerių.

„Mums reikia vienas kito“

Renginyje dalyvavo ir buvusios JAV pirmosios ponios Barbara ir Laura Bush, taip pat buvęs viceprezidentas Dickas Cheney, buvęs valstybės sekretorius Jamesas A. Bakeris, senatorius Tedas Cruzas ir Teksaso gubernatorius Gregas Abbottas.

Koncertavusi Lady Gaga pranešė, kad paaukos vieną milijoną JAV dolerių ir kad bus sukurta speciali programa uraganus išgyvenusiems ir patyrusiems dvasinę ir emocinę traumą žmonėms.

„Skausmas mus visus suvienija. Katastrofos metu mes visi pamirštame savo skirtumus ir susivienijame, nes mums reikia vienas kito, arba mes neišgyvensime“ – sakė dainininkė.

Dabartinis JAV prezidentas D. Trumpas renginyje nedalyvavo, tačiau gyrė dalyvavusiųjų pastangas iš anksto įrašytoje vaizdo žinutėje, jas pavadindamas nuostabiomis ir gyvybiškai svarbiomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?