Venesuelos opozicijos skilimas sustiprino prezidento Nicolas Maduro pozicijas

Venesuelos opozicija antradienį atsidūrė prie subyrėjimo slenksčio, kai vienas įtakingiausių jos veikėjų pasitraukė iš pagrindinės koalicijos, siekiančios prezidento Nicolas Maduro pasitraukimo.

 N.Maduro sustiprino savo pozicijas. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 N.Maduro sustiprino savo pozicijas. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2017, 3:56 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 4:05 PM

Dėl to sustiprėjo socialistų lyderio pozicijos prieš ateinančiais metais turinčius vykti rinkimus.

Buvęs kandidatas į prezidentus Henrique Caprilesas paskelbė, kad traukiasi iš opozicijos koalicijos, kai keturi jai priklausantys gubernatoriai pažadėjo būti lojalūs Konstitucinei asamblėjai, visiškai kontroliuojamai N.Maduro.

Keturi AD priklausantys gubernatoriai įsipareigojo būti lojalūs Konstitucinei asamblėjai, išrinktai liepą per rinkimus, sušauktus nepopuliaraus kairiųjų pažiūrų N.Maduro. Opozicija boikotavo šiuos rinkimus.

„Kai žmogus serga, būtina atlikti operaciją augliui pašalinti“, – sakė H.Caprilesas, ragindamas pertvarkyti opozicijos koaliciją „Demokratinės vienybės apskritasis stalas“ (Mesa de la Unidad Democratica, MUD).

2013-ųjų prezidento rinkimuose N.Maduro pralaimėjusio H.Caprileso partija „Už teisingumą“ (Primero Justicia, PJ) veikiausiai paseks jo pavyzdžiu ir po partijos narių balsavimo trauksis iš koalicijos.

„Toks scenarijus yra idealus čavizmui, nes leis tęsti Konstitucinės asamblėjos legitimizavimo strategiją, byrant opozicijai“, – sakė politologas Eugenio Martinezas, turėdamas galvoje N.Maduro pirmtako Hugo Chavezo inicijuotą politinį judėjimą.

H.Caprilesas savo sprendimą trauktis iš koalicijos paskelbė po skausmingo savianalizės laikotarpio opozicijai, patyrusiai triuškinamą pralaimėjimą spalio 15 dieną regioniniuose rinkimuose, kuriuose N.Maduro socialistai iškovojo pergalę 18-oje iš 23-jų šios naftos turtingos šalies valstijų.

N.Maduro prieš šiuos rinkimus įspėjo, kad išrinkti gubernatoriai turės prisiekti Konstitucinėje asamblėjoje, kurią opozicija atkakliai atsisako pripažinti.

Konstitucinei asamblėjai buvo suteikti platūs įgaliojimai, taip pat ir įstatymų leidybos galios, atimtos iš opozicijos dominuojamos Nacionalinės Asamblėjos. Tarptautinė bendrija pasmerkė šiuos veiksmus, o Konstitucinę asamblėją laiko N.Maduro valdžios užgrobimo įrankiu.

Nors opozicija tvirtino, kad nepasiduos vyriausybės „šantažui“, keturi iš penkių naujai išrinktų jos senatorių pareiškė priėmę sprendimą susitaikyti su tuo, kas neišvengiama, ir duoti priesaiką Konstitucinėje asamblėjoje.

N.Maduro trečiadienį susitiko su trimis iš keturių minėtų gubernatorių ir pareiškė, kad prasidėjo „nauja sambūvio, harmonijos ir bendradarbiavimo su svarbia opozicijos dalimi era“.

H.Ramosas Allupas pareiškė, kad keturi gubernatoriai „patys ištrėmė save“ iš partijos. Tačiau H.Caprilesas tai pavadino bandymu „nusiplauti rankas“, nes partijoje niekas nevyksta be ilgamečio jos lyderio žinios.

„Šis sprendimas pagilins takoskyrą ir net gali išprovokuoti MUD skilimą“, – sakė politinių konsultacijų bendrovės „Eurasia Group“ analitikė Risa Grais-Targow.

„Tai, be kita ko, suteiks papildimų paskatų N.Maduro paankstinti vietos ir prezidento rinkimus“, didėjant tikimybei, kad H. Ramosas Allupas bus vienintelis opozicijos veikėjas, kuriam bus leista kandidatuoti į prezidentus, pažymėjo ji.

„Išdavystė“

Kita MUD narė, partija „Liaudies valia“ (Voluntad Popular, VP), pasmerkė gubernatorių sprendimą duoti priesaiką Konstitucinėje asamblėjoje, pavadinusi tai „išdavyste“. Ji taip pat nurodė nedalyvausianti municipaliniuose rinkimuose.

„MUD tapo nebenaudinga Venesuelai, todėl turėtų imtis veiksmų transformuotis į naują aljansą“, – sakė vienas iš VP lyderių Freddy Guevara.

Keturi kontroversijos sūkuryje atsidūrę opozicijos gubernatoriai gynė savo sprendimą.

„Suprantame, kad turime mokėti politinę kainą už mūsų rinkėjų balsų gynimą“, – sakė vakarinės Tačyros valstijos gubernatorė Laidy Gomez.

Politologas E.Martinezas prognozavo, kad dėl šio žingsnio MUD praras dar daugiau savo šalininkų, jau anksčiau jautusių nusivylimą dėl to, kad per keturis mėnesius kruvinų protestų, pareikalavusių125 gyvybių, opozicijos koalicijai nepavyko nušalinti N. Maduro.

„Koks geras būdas atstumti milijonus žmonų, kurie tikėjosi pasipriešinimo, – sakė verslininkė Margarita Garcia Tačyros sostinėje San Kristobalyje. – Tai reiškia politinę mirtį.“

38 metų verslininkas Gendrickas Parra sakė, kad vienintelis kolegų pavyzdžiu nepasekęs naftos turtingos Sulijos valstijos gubernatorius Juanas Pablo Guanipa galiausiai taip pat turės duoti priesaiką Konstitucinėje asamblėjoje.

„Vyriausybė kasdien stiprina savo pozicijas. Jai pavyko pasiekti, kad žmonės jaustų nusivylimą ir nebenorėtų eiti balsuoti“, – pridūrė G. Parra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.