Ramiajame vandenyne įstrigusios buriuotojos išgelbėtos po penkis mėnesius trukusios išgyvenimo dramos

Dviejų havajiečių moterų kelionė nedideliu burlaiviu prasidėjo nekaip: jau pirmąją kelionės iš Havajų į Tahitį dieną jūroje nuskendo vienas iš jų mobiliųjų telefonų.

 Moteris išgelbėjo JAV laivynas. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Moteris išgelbėjo JAV laivynas. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2017, 11:59 AM

Tačiau toliau viskas klostėsi dar prasčiau. Praėjus maždaug mėnesiui nuo jų kelionės pradžios dėl blogų orų ėmė silpti jų laivo variklis ir sulūžo stiebas. Galiausiai, keliautojoms beplaukiant atvirame vandenyne, nustojo veikti jų vandens gėlintuvas.

Tačiau dvi buriuotojos, kurios leidosi į kelionę su savo šunimis, turėjo maisto atsargų dar daugiau kaip metams, o po penkių mėnesių klaidžiojimo Ramiajame vandenyne trečiadienį jas išgelbėjo JAV karinis jūrų laivynas.

Kasdien pagalbos prašymus siuntusios moterys buvo išgelbėtos maždaug už 1 500 km į pietryčius nuo Japonijos. Tos tebebuvo už tūkstančių kilometrų nuo savo kelionės tikslo – Tahičio.

Moteris išgelbėjo jūrų desanto laivas „USS Ashland“. Antradienį aplūžusį keliautojų laivelį pastebėjo vienas Taivano žvejų laivas ir pranešė apie tai JAV Pakrančių sargybai, ketvirtadienį informavo Jungtinių Valstijų karinis jūrų laivynas.

Kaip pranešama, tų buriuotojų iš Honolulu, Jennifer Appel bei Tashos Fuiavos, laivo variklis sugedo gegužės pabaigoje. Vis dėlto jos tikėjosi pasiekti Tahitį naudodamosi vien burėmis.

„Jie išgelbėjo mūsų gyvybes, – sakė J.Appel. – Mūsų pasididžiavimas ir šypsenos pamačius (JAV karo laivą) horizonte buvo tikras palengvėjimas.“

Telefonu iš Ašlando leidiniui „Honolulu Star-Advertiser“ J.Appel sakė, kad 98 dienas iš eilės siuntė pagalbos signalus, tačiau niekas į juos nereagavo.

„Buvo labai liūdna ir beviltiška, tačiau tai vienintelis dalykas, ką gali padaryti – taigi, darai tai, ką gali“, – citavo moterį laikraštis.

J.Appel teigė, kad šis išbandymas pakeitė jos gyvenimą. Televizijai „Hawaii News Now“ ji sakė, kad „tikras nusižeminimas yra galvoti, ar šiandien nebus paskutinė tavo diena, ar šiąnakt nebus paskutinė tavo naktis“.

Keliautojos motina naujienų agentūrai AP ketvirtadienį sakė, kad niekada nebuvo praradusi vilties, jog jos dukra bus išgelbėta.

75 metų Joyce Appel iš Hjustono sakė, kad jos dukra jai paskambino ankstų ketvirtadienio rytą, praėjus daugiau kaip penkiems mėnesiams nuo jųdviejų paskutinio pokalbio.

„Ji pasakė: „Mama?“, o aš atsakiau: „Jennifer!?“, nes nebuvau jos girdėjusi apie penkis mėnesius, – pasakojo Joyce Appel. – O ji atsakė: „Taip, mama“, ir tai buvo tikrai jaudinanti (akimirka).“

J.Appel motina sakė, kad kreipėsi į JAV pakrančių apsaugos tarnybą praėjus maždaug pusantros savaitės po to, kai jos dukra išplaukė iš Honolulu.

„Pakrančių sargyba Havajuose surengė paieškos ir gelbėjimo operaciją, – pasakojo ji. – Laukiau, laukiau ir laukiau, kad sužinočiau, kada sulauksiu iš jos žinių.“

„Visą laiką turėjau vilties; ji (Jennifer) yra labai taupi ir smalsi: kai sulūžta koks nors daiktas, ji bando jį sutaisyti – nesėdi ir nelaukia, kol ateis meistras. Todėl žinojau, kad taip bus ir laive“, – pasakojo buriuotojos motina.

Motina sakė, kad nustojus veikti keliautojų vandens gėlintuvui jos dukrai pavyko jį sutaisyti, kai buriuotojoms tebuvo likę vos kelis litrai gėlo vandens.

Praėjus dviem mėnesiams nuo kelionės pradžios, kai jos jau seniai turėjo būti pasiekusios Tahitį, moterys ėmė siųsti pagalbos signalus, tačiau netoliese nebuvo nė vieno laivo. Be to, jų burlaivis buvo pernelyg nutolęs jūroje, kad pagalbos signalus pagautų sausumoje esantys žmonės.

JAV jūrų laivyno pareigūnams buriuotojos sakė, kad moterims pavyko išgyventi, nes jos turėjo vandens gėlintuvą ir maisto atsargų ilgiau kaip metams – daugiausia sausų produktų, tokių kaip avižų dribsniai ir makaronai.

Jūrų laivynas paskelbė nuotrauką, kurioje matoma „USS Ashland“ laive stovinti besišypsanti T. Fuiava ir jos šunį glostantis jūreivis.

Buriuotojas apžiūrėjo medikai. Karinių jūrų pajėgų laive jos bus, kol šis atplauks į artimiausią uostą, nurodė pareigūnai

„JAV jūrų laivynas laikosi principo padėti bet kuriam į bėdą patekusiam bet kokios tautybės jūreiviui bet kokioje situacijoje“, – sakė „USS Ashland“ kapitonas Stevenas Wassonas (Stivenas Vasonas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.