Sukilimu kaltinamas Katalonijos lyderis pabėgo iš šalies

Sukilimu kaltinamas buvęs Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont'as pabėgo iš Ispanijos. Politikas išvyko į Briuselį, skelbia naujienų agentūra AP.

 C.Puigdemont'as nusprendė išvykti į Briuselį. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 C.Puigdemont'as nusprendė išvykti į Briuselį. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-30 15:38, atnaujinta 2017-10-31 11:12

C.Puigdemont'as buvo vienas politikų, kuriuos Madridas atleido iš pareigų praėjusį penktadienį įvedęs Katalonijoje tiesioginį valdymą. 

Tokio žingsnio Ispanijos vyriausybė ėmėsi po to, kai Katalonijos parlamentas nubalsavo už nepriklausomybės paskelbimą. 

Ispanijos valstybės prokuroras pirmadienį paskelbė siekiantis apkaltinti atstatydintus Katalonijos regiono vyriausybės ir parlamento pareigūnus maištu, antivyriausybine veikla ir lėšų grobstymu.

Už šiuos nusikaltimus pagal Ispanijos įstatymus galima skirti įkalinimo bausmes atitinkamai iki 30, 15 ir šešerių metų. Šalies vyriausiasis prokuroras Jose Manuelis Maza sakė, kad prašys teisėjų skirti šiems pareigūnams prevencinių priemonių, bet nenurodė, ar tarp jų būtų areštas ir sulaikymas iki teismo.

Pasak prokuroro, siekiama, kad kaltinimai nušalintiems Katalonijos pareigūnams būtų iškelti vienoje Nacionalinio Teismo tiriamoje byloje. Tarp minimų pareigūnų yra nušalintasis regiono lyderis C.Puigdemont'as ir jo pavaduotojas Oriolis Junquerasas, nors J.M.Maza jų vardų nepaminėjo.

J.M.Maza sakė, kad antra byla, susijusi su Katalonijos parlamento vadovais, įskaitant pirmininkę Carme Forcadell, buvo iškelta šalies Aukščiausiajame Teisme.

Kai kurie renkami Ispanijos pareigūnai, tarp jų – regionų parlamentų nariai, turi tam tikro laipsnio teisinę neliečiamybę ir gali būti teisiami tik aukščiausios instancijos teisme.

J.M.Maza kaltinimus paskelbė trumpai pasirodęs žiniasklaidos atstovams Madride. Į žurnalistų klausimus jis neatsakinėjo.

Dalyvaus rinkimuose 

Katalonijos atleistojo prezidento partija dalyvaus gruodžio mėnesio regioniniuose rinkimuose, apie kuriuos centrinė Ispanijos valdžia pranešė Katalonijos lyderiams paskelbus nepriklausomybę, pirmadienį sakė partijos atstovė spaudai.

„Gruodžio 21 dieną dalyvausime rinkimuose. Mes nusiteikę ir įsipareigoję suteikti Katalonijos žmonėms galimybę išreikšti savo nuomonę“, – žurnalistams sakė Europos demokratų partijos (Partit Català Demòcrata Europeu, PDeCAT) atstovė spaudai Marta Pascal.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.