Nyderlandų kariuomenėje tiriami kaltinimai dėl išžaginimo ir priekabiavimo

 Nyderlandų gynybos ministras ketvirtadienį pranešė, kad šalies kariuomenėje pradedamas tyrimas dėl naujų karių pranešimų apie patirtą priekabiavimą, išnaudojimą, išpuolius ir išžaginimus.

 Neseniai Nyderlandų gynybos ministerija pareiškė, kad gavo dešimtis skundų dėl seksualinio išnaudojimo kariuomenėje nuo 2013-ųjų.<br> AFP/Scanpix nuotr. 
 Neseniai Nyderlandų gynybos ministerija pareiškė, kad gavo dešimtis skundų dėl seksualinio išnaudojimo kariuomenėje nuo 2013-ųjų.<br> AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2017, 6:00 PM, atnaujinta Nov 2, 2017, 6:01 PM

Trys kariai tvirtina, kad 2014-aisiais paliko savo dalinį Scharsbergene, vakariniame Arnhemo regione, nes vyresnieji pareigūnai prie jų priekabiavo, rašo laikraštis „De Volkskrant“.

Vienas iš karių, neseniai bandęs nusižudyti, prieš dvi savaites pateikė skundą dėl dviejų incidentų. Jis kaltina kariškius priekabiavimu, bauginimu, narkotikų vartojimu ir platinimu, šaudmenų vagystėmis ir neteisėtų ginklų laikymu, pranešė leidinys.

Jis tvirtina, kad karių viršininkai ant jų šlapindavosi, kitaip priekabiavo, o vienas pareigūnas esą pirštu išžagino karį.

„Labai svarbu, kad kariuomenė suteiktų kolegoms paramą, kurios jiems reikia“, – sakė Gynybos ministerijos sekretorė Barbara Visser. Ji teigė buvusi „šokiruota“ tokių kaltinimų.

Karo policija pradėjo kriminalinį tyrimą dėl gautų skundų, o keturi kariai buvo nubausti ir perkelti į kitus dalinius, pranešė „De Volkskrant“.

Kariuomenė taip pat prašo karių ir piliečių pranešti apie įvairaus pobūdžio smurtą ir nebijoti pateikti skundų.

„Diskriminacija, bauginimas ar bet koks ribas peržengiantis elgesys yra visiškai nepriimtinas ir netinka armijai“, – sakė B. Visser pranešime.

Ginkluotųjų pajėgų profesinė sąjunga VBM savo ruožtu paragino panaikinti naujų karių „krikštynas“.

„Per pastaruosius kelerius metus susidūriau su daugybe incidentų, kurie baigėsi blogai“, – radijui „NOS Radio 1“ sakė VBM vadovas Jeanas Debie.

Nyderlandų ginkluotųjų pajėgų vadas Leo Beulenas pasmerkė tai, kas nutiko minėtiems trims kariams, tačiau tvirtino, kad naujokų „krikštynos“ „vyksta kontroliuojamomis ir iš anksto nustatytomis sąlygomis“.

„Bauginimui čia visiškai nėra vietos“, – sakė jis.

Neseniai Nyderlandų gynybos ministerija pareiškė, kad gavo dešimtis skundų dėl seksualinio išnaudojimo kariuomenėje nuo 2013-ųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.