Latvijai nesvetimos lietuviškos problemos: skambina pavojaus varpais

Kaimynai susiėmė už galvos dėl problemos, kuri kamuoja ir Lietuvą. Nors ekonomika Latvijoje auga, šalis paskaičiavo, kad jei emigracijos mastai nemažės, po 100 metų gyventojų liks tik pusė milijono, rašo „Likumu un Valsti“, ir „NRA“.

 Latvijoje kasmet iš šalies išvyksta 20 tūkst. žmonių. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Latvijoje kasmet iš šalies išvyksta 20 tūkst. žmonių. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2017, 3:42 PM, atnaujinta Nov 7, 2017, 3:54 PM

Latvijos demografijos specialistai paskaičiavo, kad kasmet iš jų šalies išvyksta tiek gyventojų, kiek iš viso gyvena Tukumo mieste – maždaug 20 tūkst. Demografas Ilmaras Mežas tikino, jog nereikia būti dideliu ekspertu, kad suvoktum – jei tendencija nepasikeis, gyventojų Latvijoje gali beveik nelikti jau po šimtmečio.

Gyventojų skaičiaus mažėjimas Latvijoje kelia nemažai klausimų. Viena vertus, ekonomistai kalba apie gana gerus makroekonominius rodiklius, šalį pasiekia lėšos iš Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų, šiemet padidėjo ir Latvijos bendrojo vidaus produkto augimo tempas. 

Tačiau, kaip pareiškė finansų ministrė Dana Reizniecė-Uozola, ekonomika – tai dar ne viskas. Tam, kad žmonės jaustųsi laimingi, svarbūs ir kiti veiksniai. 

Be to, Rygoje, Liepojoje ir Ventspilyje nedarbo lygis mažas, o štai Latgaloje kas penktas gyventojas neturi darbo. Iš čia jie dažnai stengiasi išvažiuoti į Rygą arba tiesiai į Airiją. 

Tačiau dabar, atrodytų, skubėti į užsienį nėra didelės priežasties. Vis dėlto, daugiau nei pusės latvių atlyginimai šiandien neviršija 450 eurų. Tai viena priežasčių, skatinančių žmones emigruoti. Išvykti latvius skatina ir tokios pačios priežastys kaip ir lietuvius.

ES statistikos biuro „Eurostato“ optimistinė prognozė, įvertinanti Latvijos gyventojų skaičiaus sumažėjimą nuo 1990 iki 2010 m. ir prognozę iki 2100 metų, numato, kad 2050-aisiais gyventojų skaičius Latvijoje bus apie 1,3-1,4 mln. 

Nurodoma, kad, jei šalis nesiims spręsti emigracijos problemos, po 83 metų Latvijoje gyvens tik pusė milijono žmonių. 

„Gyventojų mažėjimas galėtų sulėtėti, jei Latvijoje, kaip ir Estijoje, 2 proc. BVP būtų skirta šeimoms paremti“, – Tarptautinės migracijos organizacijos Rygos biuro vadovas I.Mežas. 

Jis įspėjo, kad jei gyventojų skaičius sumažės taip sparčiai, tai gali sukelti pavojų nacionaliniam saugumui. Tad būtina rasti sprendimą, kad iš Latvijos kasmet emigruotų ne daugiau nei 10 tūkst. gyventojų – perpus mažiau nei dabar. 

Latviai, be kita ko, gyventojų skaičiaus mažėjimą bando spręsti didindami imigraciją, tačiau ir čia susiduria su kliūtimis, mat nemaža visuomenės dalis nepalankiai žiūri į atvykėlius. 

„Pastaraisiais metais migracijos politikoje nebuvo atlikta jokių reformų. Nenoriu pasakyti, kad reikia atverti vartus ir visus pakviesti į Latviją. Tačiau reikia suprasti esamus iššūkius ir ieškoti būdų spręsti demografines problemas. 

Turėtų būti ištirti sektoriai, kuriuose trūksta darbo jėgos ir kviesti šių sričių specialistus atvykti į mūsų šalį“, – tvirtino migracijos ir integracijos tyrinėtoja Agnesė Lacė. 

Vienas žymiausių Latvijos demografijos ekspertų profesorius Peteris Zvidrinis dar praėjusiais metais įspėjo: „Mes nykstame.“ 

Jis pažymėjo, kad esant tokiems emigracijos srautams šalies pensijų sistemai ateityje gresia didelės problemos. Jam antrino ir I.Mežas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.