Po išpuolio bažnyčioje amerikiečiai žeria priekaištus politikams

Sekmadieniai Saderland Springse visuomet buvo skirti susitikimams ir buvimui drauge su bendruomene. Tačiau mažo miestelio idilę sugriovė žudikas, bažnyčioje sušaudęs tikinčiuosius.

Saderland Springso gyventojai sukrėsti. Vos 400 gyventojų turinčiame Teksaso valstijos mieste žudynes surengęs vyras rastas negyvas savo automobilyje.<br>AP nuotr.
Saderland Springso gyventojai sukrėsti. Vos 400 gyventojų turinčiame Teksaso valstijos mieste žudynes surengęs vyras rastas negyvas savo automobilyje.<br>AP nuotr.
Sekmadienio vakarą bendruomenė rengė atminimo vigiliją, per kurią meldėsi už aukas.
Sekmadienio vakarą bendruomenė rengė atminimo vigiliją, per kurią meldėsi už aukas.
Daugiau nuotraukų (3)

Jorūnė Paužienė, LR korespondentė, Vilnius,, Eglė Paquette, Specialiai LR, Virdžinijos valstija (JAV)

Nov 7, 2017, 5:42 PM

Saulėtą sekmadienį į mišias Pirmojoje baptistų bažnyčioje teksasiečiai už rankos vedėsi vaikus, pakeliui vieni su kitais sveikinosi, aptarinėjo savaitės įvykius.

Juk Saderland Springse dauguma vieni kitus pažįsta – čia gyvena vos 400 žmonių. O Pirmoji baptistų bažnyčia – kassavaitinių glaudžios tikinčiųjų bendruomenės susitikimų vieta.

Tądien niekas nė neįtarė, kad mišioms įpusėjus į bažnyčią įsiverš ginkluotas 26-erių Devinas Patrickas Kelley ir, paleidęs šūvius į besimeldžiančius, nužudys 26 žmones ir dar daugiau kaip 20 sužeis.

Užpuoliko kulkos pražudė žmones nuo pusantrų iki 77 metų – vaikus, tėvus, senelius. Tai kruviniausios žudynės Teksaso valstijos istorijoje.

Neturėjo galimybės pasprukti

JAV policija įvardijo užpuoliką tik kaip „jauną baltaodį vyrą“, tačiau JAV žiniasklaida vakar paskelbė ir kitų nutekintų detalių apie jo tapatybę.

Saderland Springso bendruomenę puolęs D.P.Kelley anksčiau tarnavo JAV oro pajėgose, tačiau 2014-aisiais iš jų buvo pašalintas, kai teisme buvo apkaltintas žmonos ir vaiko užpuolimu.

D.P.Kelley iš pradžių šaudė prie bažnyčios įėjimo – ten nužudė du žmones. Vėliau vyras, kuris dėvėjo juodą kovinio stiliaus aprangą, buvo apsivilkęs neperšaunamąją liemenę ir turėjo automatą, įsiveržė į maldos namus.

Kodėl jaunas vyras griebėsi ginklo – nėra aišku. Tačiau vakar JAV pareigūnai pasakojo, jog D.P.Kelley įsivėlė į buitinį konfliktą su uošve.

„Jis tiesiog perėjo per centrinę navą, tada atsigręžė ir ėmė šaudyti eidamas link išėjimo, – teigė Vilsono apygardos šerifas Joe D.Tackittas jaunesnysis. – Buvo siaubinga matyti, kaip ant žemės guli nebegyvos moterys, vyrai, vaikai – beginkliai žmonės.“

Pasak šerifo, D.P.Kelley turėjo 3 ginklus, tačiau neaišku, ar kitus du panaudojo.

Gaudė vietos gyventojai

Kai D.P.Kelly išbėgo iš bažnyčios ir įsėdęs į automobilį mėgino sprukti, jį ėmė vytis ginkluotas Saderland Springso gyventojas. Pastarasis, kurio tapatybė nežinoma, šaudė į užpuoliką ir ragino kitus netoliese buvusius bendruomenės narius gaudyti žudiką.

Prie jo prisidėjo pro šalį važiavęs Johnnie Langerdorffas. Jis televizijai pasakojo, kad sėdo į šio gyventojo automobilį ir jie drauge vijosi D.P.Kelley.

J.Langendorffas teigė, kad galiausiai užpuolikas nesuvaldė savo automobilio ir jį sudaužė.

Išsitraukęs ginklą Saderland Springso gyventojas prisiartino pažiūrėti į vidų, tačiau D.P.Kelley nebejudėjo.

Po penkių minučių atvažiavusi policija patvirtino, kad šaulys negyvas. Tačiau nėra aišku, ar jis nusižudė pats, ar buvo nukautas jį gaudžiusio teksasiečio.

Prieš mirtį užpuolikas spėjo paskambinti savo tėvui.

Nužudyti šeimos nariai

Saderland Springsas paskendo gedule. Žudynės palietė daugybę šeimų. Sekmadienio vakarą per vigiliją žmonės gedėjo savo artimųjų, kaimynų, žmonių, su kuriais mažame miestelyje kartu buvo visą gyvenimą.

Tarp nužudytųjų – 14-metė Pirmosios baptistų bažnyčios pastoriaus duktė Annabelle Pomeroy.

Jos tėvas pastorius Frankas Pomeroy su žmona Sherri tą sekmadienį buvo išvykę iš miesto.

„Šiandien praradome 14-metę dukterį ir daugybę draugų, – teigė Sh.Pomeroy. – Dar negrįžome į miestą, kur akis į akį susidursime su neviltimi.“

Kitas bažnyčios bendruomenės narys 34-erių Nickas Uhligas, taip pat nedalyvavęs mišiose, pasakojo, kad žudikas nušovė jo pusseserę, kuri buvo aštuntą mėnesį nėščia. Taip pat nužudė šios moters uošvius ir tris jos mažamečius vaikus.

Pernelyg daug sukrėtimų

„Galėčiau parašyti knygą apie tai, kaip jaučiuosi. Aš išgąsdinta, palūžusi, įbauginta“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Virdžinijos valstijoje gyvenanti ir vienam restoranui vadovaujanti Lisa Wooten.

Moteris buvo Las Vegase tuo metu, kai Stephenas Paddockas ėmė šaudyti į minią per viešbučio langą ir nužudė 58 žmones.

Ji sunkiai atsigavo po patirto šoko. Dar vienas išpuolis Amerikoje ją stipriai paveikė.

„Su šeima atostogavau Las Vegase, kai buvo įvykdytas išpuolis. Užtruko savaitę, kol vėl galėjau ramiai miegoti. Nepaprastai sunku matyti, kaip mūsų išrinkti politikai nedaro nieko, kad susitvarkytų su šia baisia problema. Nėra jokių priežasčių, kodėl nors vienas JAV pilietis galėtų laikyti tokius ginklus“, – teigė L.Wooten.

Moteris teigė, kad liberalūs ginklų įstatymai ir pastarojo meto įvykiai visiems kelia nemenką nerimą.

„Mane nervina, kad turiu jaudintis dėl kasdienių dalykų: pavyzdžiui, kai einu apsipirkti, į kiną ar bažnyčią. – pasakojo amerikietė. – Vargšai žmonės, kuriems yra tekę sprukti nuo užpuoliko per tokias atakas. Tokia patirtis apverčia gyvenimą.

Dabar atrodo, kad nė viena diena nepraeina be siaubingų naujienų. Tokie įvykiai visus nuvilia, priverčia jaustis bejėgius.“

Istoriją ženklino kruvinos šaudynės

Kruviniausios JAV istorijoje šaudynės įvykdytos vos kiek daugiau nei prieš mėnesį – spalio 1-ąją. Per išpuolį Las Vegase, kai 64-erių Stephenas Paddockas paleido ugnį pro viešbučio langą, nužudyti 58 žmonės, dar 515 sužeista. Tai daugiausia aukų nusinešusios šaudynės JAV istorijoje.

Iki šio įvykio kaip baisiausios šaudynės buvo įvardijamas pernai birželio 12 dieną Orlande, Floridoje, įvykdytas išpuolis. Ten 29 metų Omaras Mateenas įsiveržė į homoseksualų naktinį klubą „Pulse“, nužudė 49 žmones ir dar 50 sužeidė. O.Mateenas žuvo per policijos šturmą.

2012 metais Sendi Huko pradinėje mokykloje Niu Tauno mieste, Konektikuto valstijoje, jaunas vyras nužudė 27 žmones. 20-metis Adamas Lanza nužudė savo motiną, 20 vaikų nuo šešerių iki septynerių metų ir šešis mokyklos darbuotojus. A.Lanza po to nukreipė ginklą į save.

Daugybės aukų pareikalavo ir 2015 metais surengtas išpuolis San Bernardino mieste. Islamistinių pažiūrų sutuoktiniai Syedas Rizwanas Farookas ir Tashfeen Malik sušaudė 14 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.