Rusijos „įrodymai“, kad JAV padeda džihadistams, prajuokino pasaulį

Rusijos gynybos ministerija antradienį paskelbė nuotraukas, kurios neva įrodančios, kad Jungtinės Valstijos padeda džihadistų grupuotei „Islamo valstybė“ (IV) Artimuosiuose Rytuose, tačiau socialinių tinklų vartotojai pastebėjo tarp tų nuotraukų kadrą iš kompiuterinio žaidimo.

Stebėsenos grupė „Conflict Intelligence Team“ (CIT) ir visas būrys socialinių tinklų vartotojų greitai palygino vieną iš nuotraukų su identišku kadru iš kompiuterinio žaidimo „AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron“.<br> Žaidimo momentinis kadras
Stebėsenos grupė „Conflict Intelligence Team“ (CIT) ir visas būrys socialinių tinklų vartotojų greitai palygino vieną iš nuotraukų su identišku kadru iš kompiuterinio žaidimo „AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron“.<br> Žaidimo momentinis kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2017, 8:07 PM, atnaujinta Nov 14, 2017, 8:08 PM

Ministerijos oficialioje svetainėje skelbiama, kad šios nespalvotos nuotraukos, padarytos lapkričio 9 dieną netoli Sirijos ir Irako sienos, yra „neginčijamas įrodymas, jog JAV suteikia priedangą IS koviniams daliniams“.

Tačiau stebėsenos grupė „Conflict Intelligence Team“ (CIT) ir visas būrys socialinių tinklų vartotojų greitai palygino vieną iš nuotraukų su identišku kadru iš kompiuterinio žaidimo „AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron“.

Kitos tinkle „Twitter“ paskelbtos nuotraukos, regis, buvo paimtos iš vaizdo įrašų, kuriuos paskelbė Bagdado gynybos ministerija 2016 metais ir kuriuose matyti, kaip Irako oro pajėgos bombarduoja džihadistus prie Faludžos, nurodė CIT.

Naujienų agentūra AFP turėjo galimybę palyginti tuos atvaizdus, atsiųstus Gynybos ministerijos elektroniniu paštu, su kompiuteriniu žaidimu tinkle „YouTube“ ir patvirtintina kad jie yra panašūs.

Tie atvaizdai kiek vėliau buvo pašalinti iš Gynybos ministerijos paskyrų tinkluose „Twitter“ ir „Facebook“; ir po kelių valandų pati ministerija nurodė, kad įvyko „klaida“ bei paskelbė kitą pluoštą atvaizdų, kurie esą yra JAV pagalbos IV džihadistams „neginčijamas įrodymas“

„Rusijos gynybos ministerija atlieka patikrinimą dėl vieno padalinio civilio tarnautojo, klaidingai pridėjusio foto medžiagą prie karinės žinybos pareiškimo apie JAV vadovaujamos koalicijos ir IS kovotojų sąveiką Abu Kemalio miesto rajone Sirijoje“, – citavo ministeriją naujienų agentūra „INterfax“.

„Pažymėtina, kad JAV vadovybės atsisakymas smogti į IS teroristų kolonas, atsitraukiančias Abu Kemalo rajone, yra objektyvus faktas, užfiksuotas derybų stenogramose, todėl puikiai žinomas amerikiečiams“, – sakoma pranešime.

Maskva anksčiau kaltino Vašingtoną, kad šis yra „labiau linkęs“ kovoti su IV Irake, kai leidžiama džihadistams patekti į kaimyninę Siriją, kur Rusija ir JAV palaiko priešingas kruvino konflikto šalis.

Šiemet Rusijos žiniasklaidoje būta kaltinimų prezidentui Vladimirui Putinui, kad šis viename interviu televizijai filmuotą medžiagą apie amerikiečių kovas su talibais Afganistanu pateikęs kaip Rusijos aviacijos veiksmus Sirijoje.

Kremlius neigė, kad V.Putinas amerikiečių vedėjui Oliveriui Stone'ui per vieną interviu parodęs klaidingą filmuotą medžiagą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.