Karinis perversmas Zimbabvėje: sulaikytas prezidentas, sostinėje aidėjo šūviai

Zimbabvės kariškiai anksti trečiadienį pranešė be kraujo praliejimo suilaikę prezidentą Robertą Mugabę, kuris yra saugus ir sveikas, skelbia BBC. 

 Zimbabvėje - neramu.<br> AP nuotr.
 Zimbabvėje - neramu.<br> AP nuotr.
 Zimbabvėje - neramu.<br> AP nuotr.
 Zimbabvėje - neramu.<br> AP nuotr.
 Zimbabvėje - neramu.<br> AP nuotr.
 Zimbabvėje - neramu.<br> AP nuotr.
 Zimbabvėje - neramu.<br> AP nuotr.
 Zimbabvėje - neramu.<br> AP nuotr.
 Zimbabvėje - neramu.<br> AP nuotr.
 Zimbabvėje - neramu.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2017-11-15 07:44, atnaujinta 2017-11-15 12:59

Kariuomenės atstovai taip pat perėmė televizijos kontrolę ir pranešė, kad taikosi į prezidento aplinkos žmonės, kurie sukėlė šalies gyventojų kančią. 

Tiesa, kariškiai per valstybinę televiziją tiesiogiai paskelbė pareiškimą, kad didelį nerimą sukėlę kariuomenės veiksmai sostinėje nėra perversmas ir kad jie „nukreipti prieš nusikaltėlius“ prezidento aplinkoje. 

„Nevykdome karinio perversmo. Norime patikinti šalies visuomenę, kad Jo Ekscelencija prezidentas ir jo šeima yra gyvi ir sveiki, o jų saugumas užtikrintas, – sakė generolas. – Veikiame tik prie jo aplinkoje esančius nusikaltėlius, užsiimančius piktavališka veiklą. Kai tik atliksime savo misiją, viskas turėtų grįžti į įprastas vėžes.“

Tiesa, ekspertai abejoja kariuomenės atstovų tikinimu, kad tai – ne karinis perversmas.

„Jie nusprendė nevadinti to pervesmu, nes tai nėra populiarus žodis. Tačiau akivaizdu, kad R.Mugabe dabar tik faktiškai vadinasi prezidentu, o tikroji valdžia – kariuomenės rankose“, – teigė buvęs Zimbabvės opozicijos lyderio Morgano Tsvangirai patarėjas Alexas Magaisa.

Pastarosiomis dienomis įtampa tarp 93 metų lyderio ir kariuomenės išaugo. 

Vienas liudininkas AFP sakė, kad ankstyvą trečiadienį R. Mugabės asmeninės rezidencijos Boroudeilo rajone girdėjosi šūvių papliūpos. Daugiau informacijos apie šį incidentą šiuo metu nėra paskelbta. 

Viešas ginčas tapo dideliu iššūkiu R. Mugabe, kurio sveikata vis prastėja. 

C. Chiwenga pareikalavo, kad prezidentas sustabdytų aukšto rango partijos pareigūnų valymus. Tarp atleistų pareigūnų buvo praėjusią savaitę posto netekęs viceprezidentas Emmersonas Mnangagwa. 

Zimbabvės sostinėje kariuomenės mašinos trečiadienį užblokavo gatves prie parlamento, nors generolai per valstybinę televiziją tvirtino nerengiantys perversmo, tik ėmęsi veiksmų prieš „nusikaltėlius“ prezidento R.Mugabe aplinkoje.

Vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas matė, kaip prie parlamento budintys kariai liepdavo automobiliams apsisukti. Be to, daugiau karinių mašinų stovėjo prie valdančiosios partijos ZANU-PF būstinės sostinėje Hararėje.

Zimbabvės prezidentas R.Mugabe šiuo metu laikomas namų arešte, sakoma trečiadienį paskelbtame Pietų Afrikos Respublikos prezidento Jacobo Zumos pranešime.

„Prezidentas Zuma anksčiau šiandien pasikalbėjo su prezidentu R.Mugabe, ir jis nurodė esąs uždarytas savo namuose, bet sakė, kad jaučiasi gerai“, – sakoma PAR vyriausybės pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.