Zimbabvės valdančioji partija atgręžė nugaras vadovui Robertui Mugabe ir iškėlė ultimatumą

Zimbabvėje valdančioji partija per skubiai sušauktą susirinkimą Robertą Mugabe atleido iš partijos vadovo pareigų ir į jo vietą paskyrė buvusį viceprezidentą Emmersoną Mnangagwą. tai gali būti svarbus žingsnis, lemsiantis R.Mugabe's oficialų nuvertimą iš prezidento pareigų.

Zimbabvės prezidentas R.Mugabe atvyko į ceremoniją sostinėje Hararėje vilkėdamas mėlyną togą ir užsidėjęs keturkampę kepurę.<br>AP nuotr.
Zimbabvės prezidentas R.Mugabe atvyko į ceremoniją sostinėje Hararėje vilkėdamas mėlyną togą ir užsidėjęs keturkampę kepurę.<br>AP nuotr.
R.Mugabe beveik nuverstas, bet to nepripažįsta.
R.Mugabe beveik nuverstas, bet to nepripažįsta.
G.Mugabe su vyru Zimbabvės prezidentu R.Mugabe.<br>AP nuotr.
G.Mugabe su vyru Zimbabvės prezidentu R.Mugabe.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 19, 2017, 2:14 PM, atnaujinta Nov 19, 2017, 4:27 PM

Formalų atleidimo procesą atliko partijos ZANU-PF Centrinis Komitetas.

„Buvo priimta rezoliucija atšaukti prezidentą ir iškelti Mnangagwą partijos pirmininku“, – sakė naujienų agentūrai AFP vienas deputatų.

Zimbabvėje valdančioji partija ZANU-PF sekmadienį paskelbė, kad buvęs viceprezidentas E.Mnangagwa , dėl kurio atleidimo anksčiau šią savaitę buvo surengtas karinis perversmas, bus jos kandidatas prezidento rinkimuose, vyksiančiuose 2018 metais.

„Mnangagwa yra išrinktas ZANU-PF pirmininku ir pirmuoju sekretoriumi... ir nominuotas partijos kandidatu į prezidentus visuotiniems rinkimams 2018 metais“, – sakė vienas partijos pareigūnų Hararėje per posėdį.

Tame pačiame susirinkime iš šios partijos moterų lygos vadovės pareigų buvo atleista pirmoji šalies ponia Grace Mugabe.

Be to ZANU-PF Centrinis Komitetas paskelbė, kad R. Mugabe iki pirmadienio vidurdienio turi atsistatydinti iš šalies prezidento pareigų, arba bus pradėtas apkaltos procesas parlamente.

Parlamentas į sesiją rinksis antradienį – tada ir prasidėtų R. Mugabės apkaltos procesas.

Po karinio perversmo  reikalavimą R. Mugabe pasitraukti reiškia ir žmonės.

 Zimbabvės sostinėje Hararėje šeštadienį į gatves išėjo kelios dešimtys demonstrantų, reikalaujančių, kad ilgametis šalies prezidentas Robertas Mugabe atsistatydintų, praneša britų laikraščio „The Guardian“ tinklalapis.

Demonstracija vyksta su kariškių, keliomis dienomis anksčiau perėmusių šalies kontrolę, leidimu. Šiuo metu vyksta kariuomenės vadų ir R. Mugabe derybos dėl galimo jo atsistatydinimo.

Kaip pažymi leidinys, valdančioji partija ZANU-PF siekia per artimiausias dvi paras išspręsti klausimą dėl prezidento pasitraukimo.

Visi 10 regioninių partijos skyrių jau išreiškė nepasitikėjimą R. Mugabe.

Lapkričio 15-ąją Zimbabvės ginkluotosios pajėgos perėmė šalies valdymą ir sulaikė daugybę pareigūnų iš artimos prezidento aplinkos. Pats 93 metų valstybės vadovas veikiausiai laikomas namų arešto sąlygomis.

Vis dėlto penktadienį jis dalyvavo vieno universiteto studijų baigimo ceremonijoje ir pirmąkart po perversmo pasirodė viešumoje.

Žiniasklaidos teigimu, jo 52 metų sutuoktinė Grace (Greis), kuri buvo labiausiai tikėtinu kandidatu užimti prezidento postą, išvyko iš šalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.