Luhanske sumaištis: separatistų valdžios pastatus blokuoja ginkluoti asmenys

Dalį gatvių Rytų Ukrainos Luhansko miesto centre užblokavo ginkluoti asmenys, antradienį iš įvykio vietos pranešė liudininkai.

Ginkluoti žmonės užėmė Vidaus reikalų ministeriją. 
Ginkluoti žmonės užėmė Vidaus reikalų ministeriją. 
Ginkluoti žmonės užėmė Vidaus reikalų ministeriją. <br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Ginkluoti žmonės užėmė Vidaus reikalų ministeriją. <br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 21, 2017, 2:13 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 7:00 AM

Pasak jų, ginkluoti asmenys, vilkintys kamufliažines uniformas be skiriamųjų ženklų, užblokavo privažiavimus prie apsišaukėliškos Luhansko liaudies respublikos (LLR) vidaus reikalų ministerijos pastato.

Važiuojamoji dalis užstatyta autobusais ir automobiliais. Šalia vieno įėjimo į VRM pastatą stovi šarvuotis ir budi ginkluoti asmenys. Savo veiksmų motyvų jie neaiškina.

Be to, ginkluoti asmenys užblokavo ir privažiavimus prie pastato, kur dirba LLR administracijos vadovas.

Šaltinis iš LLR jėgos struktūrų naujienų agentūrą „Interfax“ informavo, kad šie įvykiai gali būti susiję su išvakarėse VRM vadovo Igorio Korneto paskelbtu pranešimu apie atsistatydinimą. Be kita to, jo atžvilgiu buvo pradėta baudžiamoji byla.

Kaip pranešama, keletas LLR VRM darbuotojų antradienio rytą kreipėsi į respublikos vadovą ir išreiškė nepasitenkinimą I.Korneto pasitraukimu iš pareigų.

„Luhanske prie VRM pastato stovi šarvuotasis transporteris, pastatą supa ginkluoti žmonės, kai kurie turi rankinius granatsvaidžius. Panašu, I.Kornetas nusprendė „apskųsti teismo sprendimą“ dėl jo atleidimo iš ministro posto. Dabar svarbiausia, kad jei bus paleista ugnis, nenukentėtų gretimų namų gyventojai. Neramumai vyksta pačiame miesto centre“, – tikino žurnalistas Andrejus Dichtiarenko. 

Kaip skelbia „Unian“, I.Kornetas pirmadienį atsisakė paklusti apsišaukėliškos Luhansko liaudies respublikos vadovo Igorio Plotnicko įsakymui palikti savo postą. 

Nepatvirtinais duomenimis į Luhanską iš Donecko atvyko ir trys kariniai sunkvežimiai „Ural“, kuriuose buvo apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos lyderiui Aleksandrui Zacharčenko lojalūs kariškiai. 

Vis dėlto Luhansko separatistų lyderis Igoris Plotnickis pareiškė, kad padėtis teritorijoje valdoma ir kad imamasi priemonių šiai krizei išspręsti.

„Noriu patikinti, kad LLR vadovybė kontroliuoja padėtį ir kad (šis incidentas) artimiausiu metu bus visiškai išspręstas“, – sakoma I. Plotnickio oficialiame tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Separatistų lyderis pridūrė, kad šių veiksmų organizatoriai siekia „sukurti socialinę įtampą LLR miestuose“.

„Vis dėlto jų veiksmai neturėtų būti priežastis panikai ir artimiausiu metu jie bus visiškai nutraukti. Dabar LLR vadovybė daro viską, kas įmanoma, kad užtikrintų respublikos miestų gyventojų saugumą“, – rašo I.Plotnickis.

Liepė pasiruošti

Grupės „Informacionnoje soprotivlenije“ koordinatorius Dmitrijus Tymčiukas pateikė daugiau detalių apie Luhanske vykstančius neramumus. 

„Po ilgos priešpriešos I.Plotnickis atleido I.Kornetą paaiškindamas tai pradėta byla prieš jį. Laikinai šias pareigas paskirtas eiti kriminalinės policijos viršininkas“, – socialiniame tinkle rašė D.Tymčiukas. 

Tačiau pasak jo, I.Kornetas dar prieš atleidimą nurodė savo pavaldiniams „būti pasiruošusiems“. 

„Iš dalies visiems VRM darbuotojams buvo liepta pereiti į „sustiprinto režimo tarnybą“, jiems buvo uždrausta palikti savo darbo vietą. Imtasi saugoti VRM nuo galimo užpuolimo, kurį galimai įvykdytų kitos Luhansko jėgos struktūros, lojalios I.Plotnickiui. Pastarasis tokius veiksmus įvertino kaip I.Korneto siekį įvykdyti perversmą ir jėga paimti valdžią“, – tikino D.Tymčiukas. 

Prorusiški separatistai Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ įkūrimą paskelbė po 2014 metų kovo, kai Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. Dėl to Ukrainos rytuose įsiplieskė iki šiol tebesitęsiantis karas, nusinešęs daugiau kaip 10 tūkst. žmonių gyvybių.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.