Vaizdo įraše užfiksuotas kario pabėgimas iš Šiaurės Korėjos

Praėjusią savaitę vienas Šiaurės Korėjos kareivis, besivydamas perbėgėlį, neteisėtai kirto demarkacinę liniją su Pietų Korėja ir pažeidė 1953 metų paliaubų sutartį, trečiadienį sakė JAV vadovaujama Jungtinių Tautų vadavietė (UNC).

Demilitarizuota zona yra 4 kilometrų pločio ir per visą Korėjos pusiasalį skiria dvi šalis minų ir spygliuotos vielos eilėmis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Demilitarizuota zona yra 4 kilometrų pločio ir per visą Korėjos pusiasalį skiria dvi šalis minų ir spygliuotos vielos eilėmis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Pasienį saugantys <br>AFP/Scanpix nuotr.
Pasienį saugantys <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 22, 2017, 8:23 AM, atnaujinta Nov 22, 2017, 10:03 AM

UNC paviešintuose stebėjimo kamerų įrašuose matyti, kad karys perbėga demarkacinę liniją, dar keletą metrų pabėgėja Pietų Korėjos teritorija, besivydamas perbėgėlį, tada sudvejoja ir grįžta į Šiaurės Korėjos pusę.

Lapkričio 13 d. prie Panmundžomo kaimo kirtęs demarkacinę liniją perbėgėlis buvo pašautas mažiausiai keturis kartus.

Sunkiai sužeistą karį išgelbėjo trys Pietų Korėjos kariai, pasiekę jį šiek tiek į pietus nuo abi šalis skiriančios linijos. Šiuo metu perbėgėlis atgauna jėgas Pietų Korėjos ligoninėje.

Šiaurės Korėjos karių pabėgimo per demarkacinę liniją atvejų pasitaiko itin retai. Panmundžomo kaimas, per kurį eina demarkacinė linija, yra turistų traukos centras. Tai vienintelis pasienio ruožas, kur Šiaurės ir Pietų Korėjų pajėgos susiduria akis į akį.

Vaizdo medžiagoje matyti, kaip perbėgėlio automobilis dideliu greičiu važiuoja tuščiu keliu iki kaimelio ir sustoja prie griežtai saugomos sienos.

Tada vyras iššoko iš visureigio ir pradėjo bėgti. Šiaurės Korėjos pasieniečiai perbėgėlį puolė vytis ir į jį šaudė.

UNC atstovas pulkininkas Chadas Carrollas žurnalistams sakė, kad vaizdo medžiagoje matyti, kaip vienas pasieniečių „kelioms sekundėms kerta demarkacinę liniją, o po to grįžta į šiaurinę Panmundžomo pusę“.

„UNC paprašė surengti posėdį aptarti mūsų tyrimą ir priemones, kad ateityje būtų užkirstas kelias tokiems pažeidimams“, – pridūrė Ch. Carrollas, kalbėdamas apie 1953 metų paliaubų sutartį pažeidžiantį įsibrovimą.

UNC atliko išsamų incidento tyrimą, sakė pulkininkas.

„Specialios tyrimo grupės pagrindinės išvados – kad Korėjos liaudies armija (KPA) pažeidė paliaubų susitarimą: pirmiausiai, kai ėmė šaudyti per demarkacinę liniją ir, antra, kai vienas KPA karys laikinai kirto demarkacinę liniją“, – sakė Ch. Carrollas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.