Auganti įtampa Luhanske: į separatistų konfliktą įsivėlusi ir Maskva

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai pranešė, kad kilus neramumams apsišaukėliškoje Luhansko liaudies respublikoje jos link pajudėjo karinės technikos ir automobilių su kariais kolona, rašo „Unian“ ir „Apostrof“. 

 Luhansko link pajudėjo karinė technika. <br> ESBO nuotr.
 Luhansko link pajudėjo karinė technika. <br> ESBO nuotr.
 Luhansko link pajudėjo karinė technika. <br> ESBO nuotr.
 Luhansko link pajudėjo karinė technika. <br> ESBO nuotr.
 Luhansko link pajudėjo karinė technika. <br> ESBO nuotr.
 Luhansko link pajudėjo karinė technika. <br> ESBO nuotr.
 Luhansko link pajudėjo karinė technika. <br> ESBO nuotr.
 Luhansko link pajudėjo karinė technika. <br> ESBO nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 23, 2017, 6:38 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 8:32 PM

Kaip pranešė ESBO stebėtojai, kolonoje buvo mažiausiai 6 kariniai sunkvežimiai, du sunkiosios karinės technikos vienetai, priešlėktuvinė artilerija, taip pat mažiausiai 20 civilių automobilių be numerių, kuriuose buvo mažiausiai 50 karių. 

Kolona pastebėta netoli Debalcevės Donecko srityje. Vėliau greičiausiai tą pačią koloną pastebėjo kitas ESBO stebėtojas jau 15 km. nuo Luhansko. 

Antradienį Luhansko centre prie vietos Vidaus reikalų ministerijos buvo pastatytas šarvuotasis transporteris, pastatą apsupo ginkluoti asmenys. 

Neramumai Luhanske kilo pirmadienį, po to kai šios apsišaukėliškos respublikos lyderis Igoris Plotnickis nusprendė atleisti savo vidaus reikalų ministrą Igorį Kornetą. Pastarasis atsisakė pasirašyti įsakymą dėl nušalinimo iš pareigų. 

Antradienį ginkluoti asmenys blokavo įėjimus prie administracinių pastatų Luhanske. Vėliau I.Kornetas pareiškė neesąs atstatydintas. Tačiau I.Plotnickis tikino kitaip. 

Pastarasis antradienio vakare pabėgo į Rusiją. Apie tai pranešė Ukrainos vidaus reikalų ministerija. 

„Pasak mano šaltinių, Luhansko teroristų vadeiva Igoris Plotnickis pabėgo į Rusiją. Vorai stiklainyje toliau ėda vienas kitą“, – VRM komunikacijos direktorius Artiomas Ševčenka parašė savo „Facebook“ paskyroje.

Įtampa Luhanske nemažėjo ir trečiadienį. Miesto centre vis dar vaikščiojo kariškiai. Vietos gyventojų teigimu, gatvėse tapo mažiau automobilių. Kai kurie siekia kuo greičiau išvykti iš Luhansko. 

Vienos Luhansko gydymo įstaigos gydytojas Aleksandras teigė, kad visiems medikams buvo uždrausta išvyksti iš miesto. 

„Mums pranešė, kad išvykti negalime. Žmonių ligoninėje šiandien nėra, niekas neatėjo“, – kalbėjo Aleksandras. 

Kas iš tiesų vyksta Luhanske, daugeliui lieka neaišku. Akivaizdu tik tai, kad vietos separatistai nepasidalija valdžios. I.Plotnickiui pabėgus į Rusiją, spėliojama, kaip šis konfliktas atsilieps Ukrainai. 

„Manau padėtis taip vadinamoje Luhansko liaudies respublikoje niekur nenuves. Tai, kas šiandien vyksta Luhanske tai atspindys to, kas vyksta Maskvoje. 

Iš tiesų konfliktas vyksta ne tarp I.Plotnickio ir I.Korneto, o tarp Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir taip vadinamo Donbaso liaudies respublikų kuratoriaus Maskvoje Vladislavo Surkovo“, – aiškino S.Garmašas. 

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FST) kuruoja saugumo struktūras Luhanske, tuo metu V.Surkovas – šių respublikų lyderius, o tai reiškia ir I.Plotnickį. 

„Manau, didesnės intrigos čia nebus. Pirmiausia, V.Surkovas turi priėjimą prie V.Putino. Pastarasis būtent ir palaimino I.Plotnickio vadovavimą Luhanske. 

Antra, I.Plotnickio parašas, nors ir kaip privataus asmens, yra po Minsko susitarimu. Jeigu dabar jis bus pašalintas, tai kaip šios „respublikos“ bus susijusios su Minsko susitarimais?
Ten net nebuvo nurodytos I.Plotnickio pareigos, tiesiog jo parašas. Dabar jis siunčia žmones, kurie Luhanskui atstovauja susitikimuose. Jeigu jo nebus, visas procesas, kuris ir taip nelegitimus, praras  net galimą legitimumą. 

Be abejo, tuo galėtų pasinaudoti Ukraina, todėl Rusija tikrai nenorės pašalinti I.Plotnickio, net jei šis Kremliui ir nepatiktų“, – teigė žurnalistas. 

Pasak jo, I.Korneto bandymas nuversti I.Plotnickį nueis perniek. Ministrui teks pasitraukti. 

„Šie įvykiai nepadės Ukrainai susigrąžinti Luhansko. Vieninteliai, kurie pajus šių neramumų padarinius yra Luhansko gyventojai. Baisu yra gyventi mieste, kuriame kariškiai blokuoja jo centrą, kuriame žmones gaudo ir apkaltina šnipinėjimu. 

Įtampa ten, be abejo, yra, tačiau tam, kad tuo pasinaudotum, reikia to norėti. O kol kas nepanašu, kad Ukraina pasiryžusi realiems žingsniams, kad atgautų separatistų užimtas teritorijas“, – teigė S.Garmašas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.