Sirijos taikos derybos Ženevoje pratęstos iki gruodžio 15 dienos

Taikos derybos Ženevoje, kuriose ieškoma būdų nutraukti pražūtingą pilietinį karą Sirijoje, vyksta „profesionaliai bei rimtai“ ir bus tęsiamos dar dvi savaites, ketvirtadienį pranešė Jungtinių Tautų pasiuntinys.

S.de Mistura bandys gaivinti Sirijos taikos derybas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
S.de Mistura bandys gaivinti Sirijos taikos derybas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2017, 10:51 AM, atnaujinta Dec 1, 2017, 10:54 AM

Iš pradžių planuota, kad trečiadienį prasidėjęs naujas derybų etapas tęsis dvi ar tris dienas, žurnalistams sakė Staffanas de Mistura.

Diskusijas nuspręsta pratęsti, nes abi pusės, „kitaip negu anksčiau, elgiasi profesionaliai ir yranusiteikusios rimtai“, pažymėjo pasiuntinys ir pridūrė, kad šis derybų ratas tęsis iki gruodžio 15 dienos.

Pasak JT pasiuntinio, savaitgalį bus padaryta pertrauka, o pokalbiai Ženevoje bus pratęsti antradienį.

Per ankstesnius septynis derybų ratus S. de Misturai nepavyko pasiekti, kad Sirijos konflikto šalių atstovai susėstų prie bendro stalo, todėl jam teko diskutuoti su jais atskirai.

Ketvirtadienį, pasak pasiuntinio, derybose pajudėta teisinga kryptimi: abiejų konflikto šalių delegacijos panašiu metu atvyko į JT kompleksą Ženevoje ir surengė diskusijas gretimuose kambariuose.

Sirijos vyriausybė iš pradžių atsisakė patvirtinti, jog dalyvaus JT tarpininkaujamose derybose, kai sukilėliai leido suprasti, jog griežtai laikysis reikalavimo, kad prezidentas Basharas al-Assadas turi pasitraukti.

Vis dėlto Damasko režimo delegacija atvyko, kai, kaip buvo pranešta, užsitikrino tam tikrų nuolaidų, įskaitant garantijas, kad nebus svarstomas B. al Assado ateities klausimas.

JT pasiuntinys žurnalistams sakė, kad kol kas derybose „prezidento klausimas“ nesvarstytas, ir pabrėžė, jog neturi būti jokių „išankstinių sąlygų“.

Sirijos opozicijos atstovai, pirmą kartą atvykę kaip viena delegacija, pažymėjo, jog jie nekantrauja pradėti tiesiogines derybas su vyriausybe, bet S. de Mistura leido suprasti, kad diskusijų akis į akį dar gali tekti palūkėti.

Nuo 2011 metų besitęsiantis konfliktas Sirijoje jau nusinešė per 340 tūkst. žmonių gyvybių, privertė milijonus gyventojų palikti savo namus ir griuvėsiais pavertė didelę dalį šalies teritorijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.