Lenkiją supurtė didžiulis seksualinės prievartos skandalas

„Mūsų kraštas konservatyvus, tad seksualinio priekabiavimo problema nėra aktuali“, – prieš kelias savaites pareiškė europarlamentaras, ginekologas Boleslawas Piecha. Tačiau Lenkijoje į dienos šviesą vis sparčiau lendančios paslaptys rodo priešingai.

Lenkijos dviratininkės tvirtina susiduriančios su trenerių priekabiavimu. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos dviratininkės tvirtina susiduriančios su trenerių priekabiavimu. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Dec 3, 2017, 12:50 PM

Taip šis įtakingas 63-ejų valdančiosios katalikiškos Teisės ir teisingumo partijos (TTP) politikas, buvęs sveikatos apsaugos ministro pavaduotojas pakomentavo Holivude (JAV) kilusį skandalą dėl seksualinio priekabiavimo ir patikino, kad lenkai rodo didelę pagarbą savo moterims.

Tačiau netrukus prabilus Vakarų valstybių aktorėms, manekenėms ir sportininkėms apie patirtas skriaudas ėmė nedrąsiai kalbėti ir lenkės.

Nuolat apie Vakarų peršamas blogybes, raginimus įsileisti pabėgėlius ir grėsmes tautiškumui skelbiantys TTP politikai nekreipė dėmesio į pirmuosius pranešimus apie seksualinio priekabiavimo problemas savoje šalyje.

Skandalas kilo prieš kelias dienas, kai buvęs Dviračių sporto federacijos vicepirmininkas Piotras Kosmala žiniasklaidai papasakojo apie siaubą, kurį patiria jaunos dviratininkės.

Pasak P.Kosmalos, žadėdami pelningas išvykas arba grasindami išmesti iš rinktinės treneriai tvirkina ir net prievartauja auklėtines, kurių dalis yra nepilnametės.

Spėjama, jog į skundus vadovai dėmesio nekreipė ir todėl, kad dalis jų patys buvo įsivėlę į panašias istorijas ir bijojo, jog afera neiškiltų į dienos šviesą.

Dviratininkės per metus net 300 dienų praleidžia ne namuose, bet treniruočių stovyklose ir varžybose, o tai, į kokias varžybas vyks ir kokią gaus stipendiją, priklauso būtent nuo trenerio geranoriškumo.

Vadovai vakarais kviečiasi savo auklėtines tartis dėl ateities planų, rezultatų, bet neretai šie pokalbiai baigiasi girdymu alkoholiu ir tvirkinimu.

Tai, kad federacijoje nebuvo įdarbinta nė viena trenerė moteris, ypač sunkino jaunų sportininkių galimybes skųsti trenerius. Be to, iš provincijos suvažiavusios merginos, svajojusios apie sportinę šlovę, manė, kad tokia yra karjeros kaina.

Prieš metus federacijos vadovo postą užėmęs Dariuszas Banaszekas paprašė tarptautinės audito bendrovės atlikti patikrinimą, nes spėjo, kad pradingo dalis lėšų. Auditorėms viena dviratininkė prasitarė, jog stipendijos dydis priklauso nuo to, ar atsiduodi treneriui.

Tai patvirtino dar kelios merginos, o viena nepilnametė prisipažino, jog buvo apsvaiginta vaistais ir išprievartauta. Tokių tyrimų paprastai nedarantys auditoriai buvo taip sukrėsti, kad visus liudijimus nufilmavo, o visą informaciją pateikė sporto ministrui Witoldui Bankai.

Pastarasis audito kaltinimus prieš dvi savaites perdavė prokuratūrai, tačiau neinformavo apie aferą visuomenės.

Bijodamas, kad prievartavimų mastas gali būti nuslėptas, buvęs federacijos vicepirmininkas P.Kosmala viską papasakojo žiniasklaidai, pareikšdamas, jog D.Banaszekas, sužinojęs apie merginų išpažintis, nurodė nutraukti auditą ir apie atskleistus nusikaltimus neinformavo kitų federacijos vadovų.

P.Kosmalos pasakojimai visuomenėje sukėlė šoką, ir ministras W.Banka tą pačią dieną pasiūlė atsistatydinti Dviračių federacijos vadovui ir jo pavaduotojams.

D.Banaszekas pareiškė, jog nieko nežinojo apie seksualinį dviratininkių išnaudojimą, ir kol kas delsia atsistatydinti, bet su federacija paramos sutartis skubiai nutraukė dvi didelės įmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.