Pabėgėlių neįsileidžiančios Čekija, Vengrija ir Lenkija apskųstos ES teismui

Europos Sąjunga ketvirtadienį kreipėsi į savo aukščiausiąją teismo instituciją dėl trijų savo narių atsisakymo sutikti su pabėgėlių perkėlimo kvotomis.

 ES šalys yra pasidalijusios kvotas, kie migrantų privalo priimti. <br> Reuters.Scanpix nuotr.
 ES šalys yra pasidalijusios kvotas, kie migrantų privalo priimti. <br> Reuters.Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2017, 1:24 PM, atnaujinta Dec 7, 2017, 2:30 PM

Šis žingsnis neabejotinai dar labiau paaštrins nesutarimus tarp Briuselio ir trijų svarbių rytinių Bendrijos narių – Lenkijos, Čekijos ir Vengrijos.

Jis taip pat rodo, kad Briuselis yra pasiryžęs priversti vykdyti prieštaringai vertinamą programą, pradėtą pačiame migrantų krizės įkarštyje 2015 metais. Pagal laikiną skubaus perkėlimo Europos Sąjungoje programą valstybės narės įsipareigojo tarpusavyje pasidalinti maždaug 160 tūkst. pabėgėlių ir tuo palengvinti Graikijai ir Italijai tenkančią atvykėlių naštą.

„Europos Komisija šiandien nusprendė paduoti Čekiją, Vengriją ir Lenkiją į ES Teisingumo Teismą už jų teisinių įsipareigojimų dėl perkėlimo nevykdymą“, – sakoma Bendrijos aukščiausiosios vykdomosios valdžios institucijos pranešime.

2017 m. birželį Briuselis pradėjo pažeidimo nagrinėjimo procedūras dėl šių trijų šalių atsisakymo priimti nors dalį pabėgėlių pagal numatytą kvotų planą, o praėjusį mėnesį perspėjo, kad imsis tolesnių veiksmų.

Lenkija, Čekija ir Vengrija tvirtina, kad pabėgėlių priėmimo kvotos yra Briuselio bandymas apriboti jų nacionalinį suverenitetą. Jeigu šios šalys nesutiks vykdyti bet kokį būsimą Europos Teisingumo Teismo sprendimą, visoms joms gresia didžiulės baudos.

Šalių nesutarimai dėl pabėgėlių kvotų schemos sutrukdė pastangoms reformuoti Bendrijos prieglobsčio suteikimo sistemą, kurią ES lyderiai turėtų aptarti gruodžio 14–15 dienomis Briuselyje vyksiančiame viršūnių susitikime.

Šis ginčas taip pat pabrėžia didėjančius nuomonių skirtumus tarp Europos Sąjungos senbuvių ir buvusiam sovietiniam blokui priklausiusių valstybių, sprendžiant visą virtinę klausimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.