Dėl teroristus vaizduojančios parodos – šokas Berlyne ir Paryžiuje

Berlyne pristatyta kankiniams skirta meno instaliacija sukėlė pykčio bangą, nes joje šalia kovotojo už juodaodžių teises Martino Lutherio Kingo ir Sokrato atsidūrė Paryžiuje ir Niujorke teroro aktus surengę džihadistai. Prancūzijos ambasada parodą pavadino „smarkiai šokiruojančia“, skelbia „The Guardian“. 

Koncertų salėje „Bataclan“ po metų tylos vyks pirmasis koncertas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Koncertų salėje „Bataclan“ po metų tylos vyks pirmasis koncertas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Koncertų salėje „Bataclan“ po metų tylos vyks pirmasis koncertas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Koncertų salėje „Bataclan“ po metų tylos vyks pirmasis koncertas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-12-09 13:28

Danų menininkų kolektyvo kūrinys „Kankinių muziejus“ apima 20 žmonių, kurie per visą istoriją „mirė dėl savo įsitikinimų“, nuotraukas su trumpomis biografijomis. 

Parodoje taip pat galima pamatyti Prancūzijos teroristą Ismaelį Omarą Mostefai, kuris buvo vienas iš trijų savižudžių, 2015-ųjų lapkritį puolusių Paryžiaus koncertų salę „Bataclan“ ir nužudžiusių 90 žmonių. Šalia jo demonstruojamas ir šios koncertų salės bilietas. 

Savaitę Berlyne rodoma instaliacija, sukurta menininkų grupės „The Other Eye of the Tiger“ („Kita tigro akis“), sukėlė pasipiktinimą Vokietijos ir Prancūzijos spaudoje, taip pat socialiniuose tinkluose. 

Prancūzijos ambasada Berlyne išplatino smerkiantį pranešimą. 

„Nors ir laikomės įsitikinimo, kad menininkų laisvė turi būti ginama, griežtai smerkiame kankinystės ir terorizmo palyginimą“, – skelbė ambasada. 

Tačiau menininkai gynė savo teisę į parodą, aiškindami, kad jie smerkia bet kokį smurtą ar terorą ir tik norėjo plačiau pasižiūrėti į terminą „kankinys“. 

„Visi kankiniai instaliacijoje tapo kankiniais valstybės, religijos arba organizacijos paliepimu. Mes nė vieno iš jų nepavertėme kankiniais“, – teigė kolektyvas. 

Berlyno savivaldybė, kurioje vyksta paroda, atsiribojo nuo menininkų projekto, teigė jo neremianti ir neteikusi jokios paramos. 

Ankstesnė „Kankinių muziejaus“ versija pernai buvo parodyta Kopenhagoje, kur taip pat sulaukė daug kritikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.