ES lyderiai susitarė pratęsti sankcijas Rusijai

Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį susitarė dar šešiais mėnesiais pratęsti ekonomines sankcijas Rusijai dėl jos vaidmens konflikte Ukrainoje, pranešė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

 A. Merkel žurnalistams sakė, kad lyderiai surengė „intensyvią diskusiją“ dėl sankcijų pratęsimo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A. Merkel žurnalistams sakė, kad lyderiai surengė „intensyvią diskusiją“ dėl sankcijų pratęsimo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2017, 6:13 PM, atnaujinta Dec 17, 2017, 1:08 PM

„ES susivienijo dėl ekonominių sankcijų Rusijai pratęsimo“, – parašė D. Tuskas tviteryje, ES lyderiams aptarus šį ribojamųjų priemonių klausimą viršūnių susitikime Briuselyje.

Ekonominės sankcijos Rusijai buvo įvestos 2014 metų liepą po baisios nelaimės, kai tą patį mėnesį virš prorusiškų separatistų kontroliuotos teritorijos Ukrainos rytuose lbuvo numuštas „Malaysia Airlines“ laineris „Boeing 777“ su 298 žmonėmis. ES kaltina Rusijos palaikomus separatistus.

Sprendimas pratęsti sankcijas nebuvo netikėtas. Jis buvo priimtas Briuselyje vykstančiame ES viršūnių susitikime, kuriame taip pat buvo patvirtintas naujas susitarimas dėl glaudesnio ES bendradarbiavimo gynybos srityje.

Pasak D. Tusko, šis susitarimas, kurį ES lyderiai iškilmingai priėmė apsupti kovinėmis uniformomis vilkinčių karių, yra „bloga žinia mūsų priešams“.

Sankcijos Rusijai buvo pratęstos po to, kai Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel informavo kitus ES lyderius apie Minsko susitarimų vykdymą.

Vėliau A. Merkel žurnalistams sakė, kad lyderiai surengė „intensyvią diskusiją“ dėl sankcijų pratęsimo.

„Pažanga yra nepakankama, kad galima būtų panaikinti sankcijas – bendrai sutarta daryti viską, kad Minsko procesas būtų pastūmėtas į priekį“, – sakė ji.

ES tarpininkauta, Maskvos ir Kijevo palaikoma Minsko taikos sutartis pirmą kartą buvo sudaryta 2014 metų pabaigoje, o 2015-ųjų pradžioje ji buvo perdaryta. Tačiau apie jos pažeidimus pranešama beveik kiekvieną dieną.

„3,5 metų ekonominių sankcijų Rusijai. Ir bus daugiau dėl Minsko susitarimų nepakankamo įgyvendinimo“, – parašė D. Tusko atstovas Prebenas Aamannas socialiniame tinkle „Twitter“.

Iki „Malaysian Airlines“ lėktuvo katastrofos, – kaip parodė olandų vadovaujamas tyrimas, šį lėktuvą numušė Rusijoje gaminta raketa, daugelis ES valstybių, ypač Prancūzija ir Vokietija, nenorėjo imtis sankcijų prieš Maskvą, kurios yra nuostolingos ir joms.

Per Ukrainos vyriausybės pajėgų ir Maskvos palaikomų prorusiškų sukilėlių konfliktą jau žuvo daugiau nei 10 tūkst. žmonių, nepaisant kartas nuo karto sutariamų paliaubų.

ES taiko sankcijas Rusijai ir dėl 2014 metais jos įvykdytos Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos.

Ketvirtadienio sankcijų pratęsimas buvo oficialiai patvirtintas per artimiausias savaites.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.