Dėl Jeruzalės statuso skubiai šaukiama Generalinė Asamblėja

Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje JAV vetavus rezoliuciją, reikalaujančią atmesti prezidento Donaldo Trumpo sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine, JT Generalinė Asamblėja skubiai sušaukiama posėdžiauti ketvirtadienį.

D.Trumpas.<br> Scanpix nuotr.
D.Trumpas.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-12-19 20:08

193 narių Asamblėjos posėdžio pareikalavo Turkija ir Jemenas arabų valstybių grupės ir Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC) vardu.

Generalinės Asamblėjos pirmininkas Miroslavas Lajčakas apie šį skubų posėdį pirmadienį vakare laišku informavo visas 193 šalių delegacijas.

JAV pirmadienį vetavo Jungtinių Tautų rezoliuciją, tvirtinančią, kad bet koks sprendimas dėl Jeruzalės statuso teisiškai yra negaliojantis ir turi būti panaikintas.

Šios rezoliucijos projektą pristatė Egiptas; jai pritarė 14 JT Saugumo Tarybos narių, išskyrus JAV.

Palestiniečių ambasadorius Riyadas Mansouras sakė, kad Asamblėjai bus pateikta panaši rezoliucija, ir pridūrė, kad tikisi jos „triuškinančio palaikymo“.

193 narių Asamblėjoje nė viena šalis neturi veto teisės, priešingai negu Saugumo Taryboje, kurioje bet kurią rezoliuciją gali blokuoti bent viena iš penkių pagrindinių narių: JAV, Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija ir Rusija.

„Generalinė Asamblėja, nebebijodama veto, pasakys, kad tarptautinė bendruomenė atsisako pripažinti vienašališką Jungtinių Valstijų poziciją“, – sakė R. Mansouras žurnalistams.

D. Trumpo gruodžio 6-ąją paskelbtas sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine neatitinka tarptautinio sutarimo ir sukėlė protestus musulmonų pasaulyje bei sulaukė griežto pasmerkimo.

15 narių Saugumo Taryboje pagrindinės JAV sąjungininkės – Didžioji Britanija, Prancūzija, Italija, Japonija ir Ukraina, šį kartą buvo tarp rezoliucijai pritarusių 14 valstybių.

Po tokio susidūrimo aukščiausiame JT organe Baltieji rūmai paskelbė, kad JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) atidėjo savo šiai savaitei planuotą kelionę į Artimuosius Rytus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.