Gvatemala ruošiasi perkelti savo ambasadą Izraelyje į Jeruzalę

Gvatemalos prezidentas Kalėdų išvakarėse pareiškė, kad jo šalis rengiasi perkelti savo ambasadą Izraelyje į Jeruzalę.

 Toks sprendimas piktina Jeruzalėje gyvenančius musulmonus. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Toks sprendimas piktina Jeruzalėje gyvenančius musulmonus. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 25, 2017, 12:22 PM

Ši Centrinės Amerikos valstybė yra pirmoji, pasekusi JAV pavyzdžiu, po to, kai Baltųjų rūmų šeimininkas Donaldas Trumpas pripažino Jeruzalę Izraelio sostine ir paskelbė perkelsianti savo ambasadą iš Tel Avivo į šį miestą.

Niujorke posėdžiaujanti Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja ketvirtadienį atmetė Jungtinių Valstijų sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

Už sprendimą atitinkamą JAV prezidento paskelbtą sprendimą laikyti negaliojančiu balsavo 128 JT narės, prieš buvo devynios šalys, įskaitant Gvatemalą, o dar 35 valstybės susilaikė.

D.Trumpas nepaskelbė, kada planuoja įgyvendinti savo pažadą perkelti ambasadą. Tikslios datos nenurodė ir Gvatemalos vadovas Jimmy Moralesas.

Savo pranešime socialiniame tinkle „Facebook“ J.Moralesas sekmadienį paskelbė, kad po derybų su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu jis nusprendė įsakyti Gvatemalos URM perkelti ambasadą.

Kol kas jokia šalis neturi savo ambasados Jeruzalėje, nors Čekija yra užsiminusi apie tokius planus.

Gruodžio 6-ąją priimtas JAV sprendimas kertasi su tarptautiniu konsensusu, kad Jeruzalės statusas turi būti nuspręstas derybomis tarp izraeliečių ir palestiniečių. Šis Vašingtono žingsnis išprovokavo protestų bangą musulmonų pasaulyje, o Jungtinėms Tautoms buvo pateikta virtinė apeliacijų.

JAV prezidentas oficialiai pripažino Jeruzalę žydų valstybės sostine, ir nutraukė septynis dešimtmečius vykdytą politiką neskelbti aiškios pozicijos dėl šio miesto, kurį savinasi ir izraeliečiai, ir palestiniečiai.

Rytinę Jeruzalės dalį, kurioje gyveno daugiausiai arabai, Izraelis užėmė 1967 metais per Šešių dienų karą ir vėliau šią teritoriją aneksavo, paskelbęs visą miestą savo nedaloma sostine. Palestiniečiai laiko šį miestą savo būsimos valstybės sostine.

Po D.Trumpo pareiškimo jau kelias savaites tęsiasi palestiniečių ir Izraelio saugumo pajėgų susirėmimai, kurie pareikalavo 12 palestiniečių gyvybių.

B.Netanyahu spėja, kad JAV pavyzdžiu paseks daugiau šalių. Pastaraisiais metais jis daug dėmesio skiria Lotynų Amerikai, besistengdamas kovoti su tvirta parama palestiniečiams Jungtinėse Tautose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.