Izraelis priėmė prieštaringai vertinamą įstatymą dėl policijos galių pakeitimo

Izraelio parlamentas ketvirtadienį priėmė prieštaringai vertinamą įstatymą, kuriuo apribojamos tyrimus atliekančių policijos pareigūnų galios siūlyti kaltinimus.

Įstatymu apribojamos tyrimus atliekančių policijos pareigūnų galios siūlyti kaltinimus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Įstatymu apribojamos tyrimus atliekančių policijos pareigūnų galios siūlyti kaltinimus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2017, 2:30 PM

Parlamentarai buvo kritikuojami, kad taip bando apsaugoti šalies premjerą Benjaminą Netanyahu. Tačiau įstatymas nebus taikomas šiuo metu jau vykdomų tyrimų atžvilgiu – taigi, tyrimai dėl kyšininkavimo, kuriuose figūruoja B. Netanyahu, nebus paveikti.

Tokia pataisa buvo įtraukta dėl daugelio reikštos kritikos ir didelių protestų prieš korupciją.

Parlamentarai įstatymui galutinai pritarė ketvirtadienį ryte, po beveik dvi dienas trukusių debatų, 59 balsais prieš 54.

Pagal naująjį įstatymą policija, užbaigusi tyrimą, nebegalės rekomenduoti generaliniam prokurorui, ar įtariamiesiems turi būti pateikti kaltinimai.

B.Netanyahu įvesti pakeitimus paragino gruodžio pradžioje, jo oponentams pareiškus, kad įstatymu siekiama padėti jam atlaikyti vykdomus tyrimus dėl korupcijos.

Premjeras sakė, jog turi būti aišku, kad įstatymas „neapims dabartinių tyrimų prieš jį“.

Tokį raginimą jis paskelbė po tūkstančių žmonių protestų prieš korupciją.

Įstatymo šalininkai sako, kad jis užkirs kelią viešam apšmeižimui, kol generalinis prokuroras dar nenusprendęs, kaip tęsti bylą.

Kritikai pažymi, kad įstatymą pasiūlė B.Netanyahu šalininkai. Teigiama, kad iš pradžių tokiu būdu siekta apsaugoti premjerą, kurio atžvilgiu vykdomi keli tyrimai.

Policija aiškinasi įtarimus, kad 68 metų B.Netanyahu gavo brangių dovanų iš turtingų šalininkų ir kad jis siekė su vienu laikraščių leidėju slapta susitarti dėl palankaus nušvietimo.

Per atskirą tyrimą dėl vokiškų povandeninių laivų pirkimo policija yra apklaususi B.Netanyahu šalininkų, bet pats premjeras šiame tyrime įtariamuoju nelaikomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.