Atsisakyti sosto besiruošiantis Japonijos imperatorius pasveikino tautą su Naujaisiais metais

Japonijos imperatorius Akihito antradienį perskaitė savo tradicinį Naujųjų metų kreipimąsi, kurio pasiklausyti į imperatoriškuosius rūmus susirinko dešimtys tūkstančių jo gerbėjų.

Japonijos imperatorius Akihito nori atsistatydinti dėl blogėjančios sveikatos.<br>AP nuotr.
Japonijos imperatorius Akihito nori atsistatydinti dėl blogėjančios sveikatos.<br>AP nuotr.
Japonijos imperatorius Akihito.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Japonijos imperatorius Akihito.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 2, 2018, 8:45 AM, atnaujinta Jan 2, 2018, 8:46 AM

Tai buvo viena paskutinių tokių progų išvysti į imperatorių, kuris ateinančių metų balandį atsisakys sosto. Japonijos imperatoriškojoje šeimoje, kuri laikoma seniausia pasaulyje, tai bus pirmas sosto atsisakymas per daugiau kaip du šimtmečius.

Akihito ši Naujųjų metų kalba buvo paskutinė. Imperatorius pasirodė kartu su princese Makao – savo vyriausia vaikaite, ketinančia lapkritį ištekėti už universiteto laikų bendramokslio ir palikti imperatoriškąją šeimą.

Imperatoriškieji rūmai informavo, kad pasiklausyti Akihito susirinko daugiau nei 73 tūkst. žmonių, daugelis kurių mojavo nedidelėmis Japonijos vėliavėlėmis ir skandavo „Tegyvuoja!“

„Laimingų Naujųjų metų. Nuoširdžiai džiaugiuosi sutikdamas Naujuosius metus kartu su jumis“, – sakė imperatorius per televizijos transliuotą kreipimąsi iš įstiklinto rūmų balkono.

Greta imperatoriaus stovėjo Mako ir kiti Akihito šeimos nariai.

Antradienį numatyti dar du jų susitikimai su visuomene.

Pernai imperatorius pribloškė šalį užsiminęs, kad po beveik tris dešimtmečius trukusio valdymo dėl savo amžiaus ir sveikatos problemų norėtų pasitraukti.

Per ilgą, daugiau kaip 2,6 tūkst. metų trunkančią Japonijos imperatoriškąją istoriją yra buvę sosto atsisakymų, tačiau praėjusį kartą toks dalykas įvyko daugiau kaip prieš du šimtmečius.

Akihito vyriausiasis sūnus, 57 metų sosto įpėdinis Naruhito, į Chrizantemų sostą turi įžengti kitą dieną po tėvo pasitraukimo.

Imperatoriaus statusas yra opi tema dėl Japonijos naujausiosios istorijos įvykių, nes per Antrąjį pasaulinį karą šalis kovojo Akihito tėvo imperatoriaus Hirohito, mirusio 1989 metais, vardu.

Akihito noriai ėmėsi labiau šiuolaikinio „valstybės ir liaudies vienybės simbolio“ vaidmens, primesto imperatoriui po Antrojo pasaulinio karo. Ankstesni imperatoriai, tarp jų Hirohito, buvo laikomi dieviškais asmenimis ir visuomenė nebuvo girdėjusi net jų balso.

Imperatorius vaidina labai svarbų vaidmenį šalies tradicinėje šintoizmo religijoje, atlieka įvairias metines apeigas ir meldžiasi už šalies klestėjimą.

Imperatoriškieji rūmai yra atviri visuomenei vos du kartus per metus – per imperatoriaus gimtadienį ir antrą naujų metų dieną, kai imperatoriškoji šeima susitinka su gerbėjais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.