Savižudybės auką nufilmavęs amerikietis išprovokavo pasipiktinimą Japonijoje

Japonijos socialinių tinklų vartotojai trečiadienį liejo pyktį dėl „YouTube“ žvaigždės amerikiečio Logano Paulo paskelbto, bet vėliau ištrinto vaizdo įrašo, kuriame matyti viename miške netoli Fudzio kalno pasikorusio žmogaus lavonas.

 Kiti sakė, kad L. Paulas, internete turintis apie 15 mln. sekėjų, daugiausiai paauglių ir jaunuolių, pasielgė neatsakingai.<br> Reuters/Scanpix nuotr. 
 Kiti sakė, kad L. Paulas, internete turintis apie 15 mln. sekėjų, daugiausiai paauglių ir jaunuolių, pasielgė neatsakingai.<br> Reuters/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2018, 9:49 AM, atnaujinta Jan 3, 2018, 9:51 AM

Kontroversiškai vertinamas L. Paulas, vedantis populiarų vaizdo tinklaraštį, atsiprašė dėl šio įrašo, kaip pranešama, peržiūrėto apie 6 mln. kartų. Tačiau „Twitter“ ir kituose socialiniuose tinkluose pasipylė pasipiktinusių vartotojų komentarai.

23 metų amerikiečio vaizdo įraše matyti vyro lavonas, jo aptiktas Aokigaharos miške prie Fudžio kalno. Ši giraitė yra pagarsėjusi kaip „Japonijos savižudžių miškas“.

„Beprotybė rodyti pasauliui žmogaus, kuris mirė, nes buvo prislėgtas, kūną. Gėda tau“, – L. Paulo įrašą komentavo „Twitter“ vartotojas user @j_rivoluzione.

Kitiems nepatiko, kad 23 metų L. Paulas liūdnai pagarsėjusiame miške filmavosi užsidėjęs kažkokį animacinį personažą vaizduojančią kepurę. Be to, pyktį išprovokavo vaizdo įrašo ištraukos, kuriose interneto garsenybė matomas besijuokiantis ir pokštaujantis apie šį incidentą.

„Puiku didinti sąmoningumą, bet galbūt galite daryti tai nefilmuodami nusižudžiusio žmogaus, – rašė vartotojas, pasivadinęs @spiffymiffy1. – Atrodo, kad jis tai padarė, kad pasismagintų. Savižudybė ir depresija – rimti dalykai. Jie visiškai nejuokingi.“

Kiti sakė, kad L. Paulas, internete turintis apie 15 mln. sekėjų, daugiausiai paauglių ir jaunuolių, pasielgė neatsakingai.

Savo atsiprašyme L. Paulas sakė, kad tą vaizdo įrašą paskelbė galbūt nevykusiai mėgindamas atkreipti dėmesį į depresijos ir savižudybės problemas.

„Lengva būti užkluptam akimirkos ir ne visiškai apsvarstyti galimus padarinius, – sakoma jo pareiškime. – Pagalvojau, kad galiu internete paskleisti teigiamą raibulį, o ne sukelti neigiamos (reakcijos) musoną.“

Vis dėlto šie jo komentarai daugeliui irgi sukėlė panieką bei pyktį.

Aktorė Anna Akana buvo tarp daugelio, kritikavusių tinklaraštininką Jungtinėse Valstijose ir kitur.

„Kai mano brolis rado mano sesers kūną, jis klykė iš siaubo, sutrikimo ir sielvarto – ir mėgino ją išgelbėti, – rašoma A. Akanos žinutėje. – Į savižudžių mišką neinama su kamera, teigiant, kad siekiama atkreipti dėmesį į psichinę sveikatą.“

Pagal savižudybių skaičių padėtis Japonijoje yra blogiausia tarp septynių labiausiai išsivysčiusių pramoninių valstybių. Kasmet šioje šalyje iš gyvenimo pasitraukia daugiau kaip 20 tūkst. žmonių.

Aokigaharos miškas, esantis maždaug už 100 km į vakarus nuo Tokijo, pagarsėjo kaip vieta, kur daug nevilties prislėgtų žmonių atvyksta nusižudyti. Pareigūnai tarp medžių netgi yra pastatę skelbimų, raginančių viltį praradusius žmones susisiekti su savižudybių prevencijos grupe.

„Gyvenimas yra brangus... Dar kartą pagalvokite apie savo tėvus, brolius ir seseris, vaikus“, – sakoma plakatuose.

Vietos pareigūnai kasdien apeina tą mišką, siekdami neleisti žmonėms ten žudytis.

Jamanišio prefektūroje, kurioje yra šis miškas, savižudybių rodiklis buvo didžiausias Japonijoje aštuonerius metus iki 2014-ųjų.

2003 metais Japonijoje užregistruota net 34 427 savižudybės, bet po šio piko padėtis truputį pagerėjo – 2016-aisiais iš gyvenimo pasitraukė 21 897 žmonės.

Bendrovei „Google“ priklausantis „YouTube“ nurodė, kad minėtas vaizdo įrašas buvo ištrintas, nes jis pažeidžia portalo naudojimo taisykles.

„Mūsų širdys – su žmogaus, parodyto šiame vaizdo įraše, šeima“, – sakoma „Google“ pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.