Ukrainos žmogaus teisių aktyvistės nužudyme – keturios versijos ir įtariamasis

Irinos Nozdrovskos nužudymas sukrėtė Ukrainos visuomenę ir sukėlė pasipiktinimą. Jau kitą dieną keli šimtai žmonių išėjo į protesto akciją prie pagrindinio Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos pastato Kijeve reikalaudami išsamaus tyrimo dėl žmogaus teisių aktyvistės nužudymo. 

 I.Nozdrovska (kairėje) aiškinosi savo sesers nužudymo bylą. <br> Socialinių tinklų nuotr.
 I.Nozdrovska (kairėje) aiškinosi savo sesers nužudymo bylą. <br> Socialinių tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-01-04 19:12, atnaujinta 2018-01-04 19:28

Kijevo apskrities policijos viršininkas Dmitrijus Cenovas pareiškė, kad jis asmeniškai imasi kontroliuoti vykdomą tyrimą, tačiau protesto organizatoriai sudarė iniciatyvinę 10 žmonių grupę, kuri stebės pareigūnų darbą, skelbia 24tv.ua. 

Beje grupė aktyvistų taip pat suskubo rinkti parašus, kad butų atstatydintas vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas, taip pat nori kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad jos vadovas Jurijus Lucenko užtikrintų nepriklausomą tyrimą. 

D.Cenovas patikino, kad bendradarbiaus su visuomene kai tik iniciatyvinė grupė susirinks. 

Ukrainiečių žmogaus teisių aktyvistė I.Nozdrovska, dingusi praėjusių metų pabaigoje, sausio 1 d. buvo rasta negyva Kijevo srityje esančiame Vyšhorodo rajone

Ši moteris kelerius metus siekė, kad būtų nubaustas jos seserį Svitlaną 2015-aisiais mirtinai partrenkęs vairuotojas. Partrenkęs ją girtas vairuotojas yra Vyšhorodo rajono teismo pirmininko giminaitis Dmytro Rosošanskis. 

27 gruodžio I.Nozdrovska pasiekė, kad Apeliacinis Kijevo teismas grąžino bylą pirmosios instancijos teismui ir pratęsė kaltinamojo areštą 60 parų. 

Per teismo posėdį kaltinamojo tėvas I. Nozdrovskai pagrasino: „Blogai baigsi“. O po dviejų dienų, gruodžio 29-ąją, ji dingo. 

I.Nozdrovska ne kartą kaltino teisėjus ir prokurorus nenoru nuteisti  D.Rosošanskį dėl jo turimų įtakingų ryšių. Žmogaus teisių gynėjos šeima sakė, kad ji ne kartą sulaukė grasinimų iš kaltinamojo šeimos narių.  

Pati I.Nozdrovska prieš dingimą rašė savo draugei ir skundėsi, kad jos bandymas kovoti su dabartine teisėsaugos sistema ima kenkta jai pačiai. 

Vyksta tyrimas

Kijevo apskrities policijos viršininkas D.Cenovas pranešė, kad šiuo metu vyksta išsamus įvykio tyrimas. Aplink vietą, kurioje buvo rastas kūnas, 5 hektarų plotą tikrina operatyvinė tyrėjų grupė su kinologais. Policija ieško papildomų įkalčių. 

Jis pranešė, kad byloje jau apklausta 50 liudininkų, Tarp jų buvo ir I.Nozdrovskos buvęs širdies draugas Vitalijus Sergejevas. 

Pastarojo tėvas pranešė, kad jo sūnus gali būti įtariamas žmogžudyste, nes vaizdo kameros užfiksavo kaip V.Sergejevas kartu su I.Nozdrovska kartu išvyksta iš namų galimą nusikaltimo dieną. 

Keturios versijos

Kijevo apskrities Nacionalinės policijos atstovas Nikolajus Žukovičius pareiškė, kad šiuo metu tiriamos keturios moters nužudymo versijos. 

Pirmoji – jos profesinė veikla, antroji susijusi su jos sesers nužudymu, tarp galimų versijų taip pat nurodomas chuliganizmas ir bandymas išprievartauti. 

Tačiau N.Žukovičius pripažino, kad teisėsauga pirmiausia tikrina nužudymo dėl I.Nozdrovskos ryšių su D.Rosošanskio byla versiją. 

I.Nozdrovskos buvusio širdies draugo tėvas V.Sergejevas tikino, kad jo sūnus tądien buvo namuose su šeima. Protesto akcijos metu jis pareiškė, kad I.Nozdrovska tyčia buvo nužudyta, išrengta, o jos kūnas atvežtas prie teismo, kuriame ji kovojo su savo sesers byloje, pastato. 

Tiesa, pats buvęs I.Nozdrovskos širdies draugas V,Sergejevas nemano, kad ją nužudyti galėjo asmenys, susiję su jos sesers mirtimi. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.