JAV pristatė atnaujintą keliautojų perspėjimo sistemą, sureitingavo šalis

Jungtinės Valstijos trečiadienį pristatė atnaujintą keliautojų perspėjimo apie užsienyje kylančias grėsmes sistemą, keturių balų šalių saugumo reitingavimo sistemą ir interaktyvų pasaulio žemėlapį.

Amerikos pareigūnai sako, kad sistema atnaujinta siekiant keliautojams suteikti aiškesnių rekomendacijų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Amerikos pareigūnai sako, kad sistema atnaujinta siekiant keliautojams suteikti aiškesnių rekomendacijų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-01-11 08:27

Dešimt karo zonų ir žlugusių valstybių JAV įtraukė į ketvirtojo lygio grupę šalių, į kurias vykti nerekomenduojama. Tai Afganistanas, Centrinė Afrikos Respublika, Iranas, Irakas, Libija, Malis, Somalis, Pietų Sudanas, Sirija ir Jemenas.

Į šią grupę įtraukta ir Šiaurės Korėja, tačiau jos atveju galioja papildomas apribojimas amerikiečių keliautojams šioje šalyje naudotis savo pasais, kas iš esmės reiškia draudimą ten vykti.

Tuo tarpu kitų šalių reitingai gali kai ką nustebinti ir net sukelti tarptautinį pasipiktinimą, nors Valstybės departamentas sako, kad tai iš esmės yra jau galiojanti rekomendacija kitu formatu.

Amerikos pareigūnai sako, kad sistema atnaujinta siekiant keliautojams suteikti aiškesnių rekomendacijų, nes jau kurį laiką keliautojų perspėjimo sistema susilaukia prieštaringų vertinimų ir dažnai įžeidžia užsienio šalių sostines.

„Nėra jokių politinių dokumentų. Tai yra tiesiog mūsų atliktas saugumo situacijos vertinimas“, – sakė vyresnioji konsulinė pareigūnė Michelle Bernier-Toth.

Pavyzdžiui, didžiosios JAV sąjungininkės Europoje, kaip Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija, įtrauktos į antrojo lygio šalių grupe. Šiose šalyse rekomenduojama „būti atsargesniems“. O tuo tarpu autoritarinis Uzbekistanas įtrauktas į pirmojo lygio šalių grupe. Čia rekomenduojama „imtis įprastinių saugumo priemonių“.

O Kuba priklauso trečiojo lygio šalims. Keliautojams „iš naujo apsvarstyti keliones“ į tokias šalis.

Kai kurios šalys anksčiau skundėsi, kad amerikiečių rekomendacijos keliautojams yra perdėtos ir kenkia turizmui. Taip pat įtarta, kad tai gali būti amerikiečių diplomatinė keršto priemonė.

Tačiau dabar tinklalapyje „travel.state.gov “prie kiekvienos šalies yra pateikiama detalios informacijos apie konkrečias grėsmes ir paaiškinama, kodėl galioja vienokia ar kitokia rekomendacija.

Pavyzdžiui, Vakarų Europos sostinės yra klestinčios ir politiški stabilios, tačiau pastaruoju metu čia įvykdyta teroro išpuolių turistų itin mėgiamose vietose.

Verta paminėti, kad Jungtinės Valstijos naujojoje sistemoje nėra reitinguojamos. Tačiau jau paskaičiuota, kad dėl nužudymų skaičiaus JAV (4,88 nužudymo šimtui tūkstančių žmonių) Amerika atsidurtų kažkur tarp Kubos (4,72, „iš naujo apsvarstykite kelionę“) ir Somalio (5,56, „nekeliaukite ten“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.