Netekęs kantrybės vyras paprašė Vladimiro Putino nupirkti jam karstą

72-ejų Užbaikalės krašto gyventojo Anatolijaus Vertiprachovo pavardė tapo žinoma po to, kai jis laišku kreipėsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, prašydamas nupirkti jam karstą bei iškasti duobę. 

 Gyventojus piktina nepamatuotos sąskaitos už komunalines paslaugas. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Gyventojus piktina nepamatuotos sąskaitos už komunalines paslaugas. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2018, 11:26 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 12:53 PM

Taip vyras pasielgė aiškindamas, kad Rusijoje tapo nebeįmanoma gyventi, rašo lenta.ru. 

Kaip paaiškėjo, antstoliai areštavo jo banko sąskaitą ir iš ten išėmė visus pinigus, nes senolis buvo skolingas už komunalines paslaugas. 

Namas, kuriame gyvena A.Vertiprachovas, anksčiau priklausė kariniam miesteliui. Tačiau Rusijos Gynybos ministerija 2012 m. perdavė jame esančius namus kito miestelio žinion.

Vis dėlto jokių dokumentų jo gyventojai negavo. Todėl tikino dabar esantys kaip benamiai. Jų namai nepriklauso nei Gynybos ministerijai, nei greta esančiam miesteliui. 

Nors faktiškai jų namai nepriklauso niekam, mokesčių iš gyventojų paimti nepamirštama. 

„Dabar bandoma teigti, kad aš piktybiškai nemokėjau mokesčių. Tačiau iki 2015 m. rugsėjo tiek už komunalines paslaugas, tiek už šildymą mokėdavau visą sumą ir visuomet laiku. 

Tačiau tuomet jų namus aptarnavusi įmonė bankrutavo ir jos veiklą perėmė vietos deputato įkurta kompanija „Bagulnik“. Jos vadovu tapo politiko vairuotojas. Kaip tikino A.Vertiprachovas, pastarasis apie komunalinį ūkį nieko nesuprato. 

„Bagulnik“, pasak vietos gyventojų, jiems pateikdavo keistas sąskaitas už savo paslaugas. Pasak A.Vertiprachovo, už komunalines, administravimo paslaugas kainos nuolatos skirdavosi be paaiškinimo, kodėl taip yra. 

„Ateidavai pas paslaugų tiekėją, o jis tau ant lapelio užrašydavo sumą. Iš kur jos buvo imamos, neaišku“, – tikino A.Vertiprachovas.

Į gyventojams kilusius klausimus niekas atsakyti nepanoro. Nebuvo paviešinti ir paslaugų tarifai. Gyventojai teigė nesuvokę ir kam galiausiai keliauja jų sumokami pinigai, nes nurodytas gavėjas jiems nebuvo žinomas. 

„Tiek to, jei namo administratorius būtų gavęs tuos pinigus ir bent jau dirbęs, kaip reikia. Tačiau karšto vandens nebūna po pusmetį. Net jei karštas vanduo įjungiamas, jis nesušyla daugiau nei  iki 30 laipsnių, nors pagal taisykles turėtų sušilti iki 60“, – pasakojo A.Vertiprachovas.

Ne geriau teikiamos ir kitos paslaugos – namo laiptinėse išdaužyti langai nepakeičiami, stogas kiauras, pro jį drėgmė sunkiasi į butus. Namo laiptinę tvarko valytoja, tiesa, tik du kartus per savaitę ir tik prašluoja koridorių. 

„Todėl nusprendėme kovoti su neteisybe. Nemoku už tokias komunalines paslaugas, nes laikau tokį jų tiekimą neteisėtu. 

Bandėme problemą išspręsti kitaip: kreipėmės į prokuratūrą, krašto valdžią. Norėjome išsiaiškinti, iš kur atsirado šitie paslaugų tiekėjai, kokie yra paslaugų įkainiai. Prokuratūra atsakė, kad šios įmonės neturi licenzijos, todėl negali iš mūsų rinkti mokesčių. Pažadėjo kreiptis į teismą ir išsiaiškinti, tačiau tuo viskas ir pasibaigė“, – piktinosi A.Vertiprachovas.
Jis bandė kreiptis ir į teismą, tačiau teismas stojo į namą administruojančios įmonės pusę ir nurodė vyrui sumokėti įsiskolinimą. 

Pastarasis siekė 31 tūkst. rublių (beveik 300 eurų). Senoliui tai yra didžiuliai pinigai, tačiau antstoliai nieko nelaukę areštavo jo sąskaitą ir iš jos pasiėmė visą jo pensiją. 

 A.Vertiprachovas yra vienas iš visuomenininkų, prižiūrinčių komunalinių paslaugų tiekimą. Tam jis turi netgi vietos valdžios išduotą pažymą. 

Tačiau tai nepatinka politikui, kuriam ir priklauso komunalinių paslaugų tiekimo įmonės. 

„Jis kariauja su visuomenininkais. Kartais sutrikdo kanalizacijos darbą, kad čia visi uždustume nuo smarvės“, – piktinosi A.Vertiprachovas. 

Jis pasakojo kartą per gyventojų susirinkimą raginęs žmones ginti savo teises, tačiau tai jam blogai baigėsi. 

„Nesakiau, kad žmonės nustotų mokėti, raginau reikalauti tinkamo paslaugų tiekimo. Juk nuėję į parduotuvę mokame už produktus, ne už orą. 

Tačiau į susirinkimą atvykęs komunalinės įmonės steigėjas. Jis po mano žodžių kartu su savo draugeliais puolė mane, sulaužė akinius, suplėšė marškinius. Namo mane nuvežė draugai, ten man pasidarė bloga, todėl teko kviesti greitąją. Kai kreipiausi į policiją, man pasakė, kad dėl visko esu kaltas pats ir kad tai aš visus sumušiau“, – guodėsi senolis. 

Tačiau  A.Vertiprachovas tikino išliekantis optimistu ir viliasi kada nors nuversti gyventojus skriaudžiančius komunalininkus. 

„Žmonės pamažu ima suprasti, kad mokėti tokius pinigus už orą nėra teisinga“, – teigė  A.Vertiprachovas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.