E. Macronas sako esantis „laimingas“ dėl A. Merkel pasiekto susitarimo su socialdemokratais

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas penktadienį pareiškė, kad yra „laimingas ir patenkintas“, kad Vokietijos kanclerės Angelos Merkel konservatoriai susitarė su Socialdemokratų partija dėl koalicijos formavimo.

E.Macronas<br>AP nuotr.
E.Macronas<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2018, 6:20 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 7:51 PM

„Esu laimingas ir patenkintas, kad ponia Merkel gali judėti pirmyn formuodama koalicinę vyriausybę; tai bus naudinga ir to laukia Europa ir Prancūzija“, – pareiškė A. Macronas spaudos konferencijoje, kurioje taip pat dalyvavo Prancūzijoje viešintis Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas.

Pasak jo, šios sutarties sąlygos yra „palankesnės“ jo turimai reformuotos Europos Sąjungos vizijai nei tas susitarimas, kurį svarstė ir kurio vėliau atsisakė A. Merkel konservatoriai ir verslui palanki FDP partija lapkričio mėnesį.

A. Macronas dar kartą pasisakė už naują euro zonos biudžetą, bet pareiškė, kad dar anksti sakyti, ar jis bus numatytas galutinėje koalicijos sutartyje.

Prancūzijos vadovas taip pat pareiškė, kad jis ir gruodį vyriausybę su ultradešiniaisiais suformavęs konservatorius S. Kurzas susitikime rado daug bendrų „sąlyčio taškų“.

Tačiau manoma, kad Vokietijos laikraščių „antimakronu“ vadinamas S. Kurzas turėtų atsispirti kai kurioms Prancūzijos prezidento iniciatyvoms stiprinti Europos integraciją.

„Pagrindinį dėmesį Europa turi skirti esminiams klausimams, tokiems kaip gynyba ir saugumo politika, ir sustiprinti savo veiksmus šiuose frontuose“, – S. Kurzas sakė interviu laikraščiui „Le Figaro“ prieš vizitą penktadienį.

Tuo tarpu „mažesnės svarbos“ klausimai turi būti palikti nacionalinėms ir regioninėms vyriausybėms, pridūrė Austrijos kancleris.

31 metų S. Kurzo vizitas Paryžiuje yra viena pirmųjų oficialių jo užsienio kelionių nuo tada, kai jis tapo jauniausiu pasaulio valstybės vadovu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.