Moterys stojo ginti vyrus dėl priekabiavimo

Vyrai „turi jaustis laisvi kabindami moteris“, o viliojimą reikia skirti nuo priekabiavimo ir prievartos. Taip mano 100 atvirą laišką paskelbusių prancūzių su kino žvaigžde Catherine Deneuve priešakyje.

Aktorė C.Deneuve mano, kad priekabiavimo skandalas pasiekė pavojingą lygmenį.<br>D.Umbraso nuotr.
Aktorė C.Deneuve mano, kad priekabiavimo skandalas pasiekė pavojingą lygmenį.<br>D.Umbraso nuotr.
Aktorė C.Deneuve mano, kad priekabiavimo skandalas pasiekė pavojingą lygmenį.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Aktorė C.Deneuve mano, kad priekabiavimo skandalas pasiekė pavojingą lygmenį.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BBC, AP ir „Lietuvos rytas“ inf.

2018-01-14 11:14, atnaujinta 2018-01-14 11:21

Pasipylus gausybei istorijų apie seksualinį priekabiavimą darbo vietose ir lytinę prievartą iš postų pasitraukė daugybė vyrų, pasigirdo atsiprašymai, pradėtos bylos.

Prancūzijos žvaigždė 74-erių C.Deneuve drauge su aktorėmis, žurnalistėmis, mokslininkėmis ir kitomis tautietėmis antradienį publikavo laišką, kuriame pareiškė, kad šis judėjimas jau pavirto raganų medžiokle.

Moterys pabrėžė, kad būtina pasmerkti seksualinį smurtą, tačiau nesibaigiantys skandalai jau tapo nebevaldomi.

Visuomenės akyse moterys esą buvo paverstos „bejėgėmis, amžinomis aukomis“.

„Vyrai be jokių svarstymų buvo išmetami iš darbo, kai viskas, ką jie padarė, – palietė kažkieno kelį ar pamėgino pavogti bučinį, – rašo laiško autorės. – Išžaginimas yra nusikaltimas, tačiau viliojimas – nors primygtinis ir negrabus – nėra. Jei vyras nesielgia kaip džentelmenas, jo veiksmai nėra šovinistinis išpuolis.“

Šis tekstas antradienį buvo publikuotas Prancūzijos dienraštyje „Le Monde“. Jo pagrindinė mintis – kad protestas prieš priekabiavimą, prasidėjęs nuo prodiuserio Harvey Weinsteino skandalo, nuėjo per toli ir grasina seksualinei laisvei, už kurią taip sunkiai kovota.

Laiškas Prancūzijoje pakurstė prieštaringus jausmus.

Prancūzija yra garsių feminisčių tėvynė, čia taip pat buvo juntami judėjimo „me too“ („ir aš“) atgarsiai, todėl kai kas aktorę ir kitas tekstą pasirašiusias moteris pasmerkė.

„Šito laiško autorės man primena tą keistą kolegą darbe arba nervinantį dėdę, kuris nenutuokia, kas aplinkui vyksta, – buvo rašoma vienoje Prancūzijos feminisčių svetainėje. – Tekste bandoma sumenkinti seksualinių nusikaltimų ir priekabiavimo sunkumą.“

Tačiau nemažai prancūzų vadino laiško autores bendramintėmis – esą prancūziška viliojimo tradicija susiduria su naujojo puritonizmo grėsme.

„Moterų, kurios buvo pakankamai stiprios, kad pareikalautų tokių pat atlyginimų kaip vyrai, amžiams netraumuos koks nors glamonėtojas metro traukinyje.

Tokios moterys šį atvejį, net jei tai nusikaltimas, laikys nedidelės svarbos įvykiu“, – rašoma prancūzių laiške. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.