Katalonijos separatistų partijos patvirtino susitarimą siūlyti Carlesą Puigdemont'ą regiono prezidentu

Dvi didžiausios už Katalonijos nepriklausomybę pasisakančios partijos antradienį patvirtino susitarusios pasiūlyti atstatydintą regiono lyderį Carlesą Puigdemont'ą į prezidento postą, nors jis yra pasitraukęs į Belgiją, o Madridas tvirtina, kad jis negali vadovauti per atstumą.

C.Puigdemont'as privalo „fiziškai būti“ Katalonijoje, kad perimtų pareigas.<br> AFP/Scanpix nuotr. 
C.Puigdemont'as privalo „fiziškai būti“ Katalonijoje, kad perimtų pareigas.<br> AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2018, 9:04 AM

Kairiųjų respublikonų partija (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC) ir C. Puigdemont'o sąrašas „Drauge už Kataloniją“ sudarė susitarimą iškelti jį „kandidatu į Katalonijos regiono prezidentus“, sakoma bendrame pranešime.

Preliminarų susitarimą šiuo klausimu abi partijos pasiekė praeitą savaitę.

Vis dėlto Madrido centrinė vyriausybė perspėjo paliksianti galioti Katalonijos tiesioginį valdymą, jeigu C.Puigdemont'as mėgins vadovauti iš Belgijos. Į tą šalį jis kartu su atstatydintais savo ministrais pabėgo spalį, kai Kataloniijos įstatymų leidėjai vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Ispanijos.

Nors reiškiama įvairių nuomonių, dauguma Ispanijos konstitucijos ekspertų sutinka su premjero Mariano Rajoy pozicija, jog C.Puigdemont'as privalo „fiziškai būti“ Katalonijoje, kad perimtų pareigas

Tačiau grįžęs jis gali būti suimtas dėl nesėkmingo mėginimo paskelbti savo regiono nepriklausomybę.

M.Rajoy paleido Katalonijos parlamentą, šiam paskelbus nepriklausomybę po referendumo dėl 7,5 mln. turinčio turtingo Ispanijos regiono suverenumo. Gruodžio 21 dieną regione buvo surengti pirmalaikiai rinkimai, o trečiadienį naujos sudėties parlamentas surengs pirmąjį posėdį.

Rinkimus Katalonijoje nedidele persvara laimėjo už nepriklausomybę pasisakančios partijos, tad didžiausia per kelis pastaruosius dešimtmečius politinė krizė Ispanijoje tęsiasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl įvyko visuotinis elektros išjungimas Ukrainoje?