JAV ambasada Jeruzalėje bus atidaryta iki 2019 metų pabaigos

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as pirmadienį pažadėjo, kad amerikiečių ambasada bus perkelta iš Tel Avivo į Jeruzalę iki 2019 metų pabaigos, nors palestiniečiai griežtai priešinasi tam.

 Izraelis užėmė rytinę arabiškąją Jeruzalės dalį per 1967 metų Šešių dienų karą, o 1980-aisiais aneksavo tą teritoriją ir paskelbė visą Jeruzalę nedaloma žydų valstybės sostine. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Izraelis užėmė rytinę arabiškąją Jeruzalės dalį per 1967 metų Šešių dienų karą, o 1980-aisiais aneksavo tą teritoriją ir paskelbė visą Jeruzalę nedaloma žydų valstybės sostine. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-01-22 17:16

Sakydamas kalbą iš Izraelio parlamento tribūnos M.Pence'as taip pat paragino palestiniečius atnaujinti seniai įstrigusias taikos derybas su žydų valstybe.

„Jeruzalė yra Izraelio sostinė, todėl prezidentas Donaldas Trumpas nurodė Valstybės departamentui nedelsiant pradėti ruoštis Jungtinių Valstijų ambasados perkėlimui iš Tel Avivo į Jeruzalę“, – pareiškė M.Pence'as, kurio žodžius Izraelio parlamentarai palydėjo užsitęsusiais plojimais.

„Ateinančiomis savaitėmis mūsų administracija imsis savo plano atidaryti Jungtinių Valsitjų ambasadą Jeruzalėje. Ir ši Jungtinių Valstijų ambasada atsidarys iki kitų metų pabaigos“, – žadėjo jis.

M.Pence'ui pradėjus savo kalbą JAV prezidento D.Trumpo gruodžio 6 dienos sprendimu pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine nepatenkinti Izraelio arabų įstatymų leidėjai pabandė surengti protestą pačiame Knesete.

Bendrojo sąrašo arabų partijų koalicijos nariai jau anksčiau žadėjo boikotuoti M.Pence'o kalbą. JAV viceprezidentui pradėjus kalbėti parlamente, šie pradėjo rėkti ir iškėlė protesto plakatus, tačiau greitai buvo nuraminti tvarkos prižiūrėtojų.

Izraelis užėmė rytinę arabiškąją Jeruzalės dalį per 1967 metų Šešių dienų karą, o 1980-aisiais aneksavo tą teritoriją ir paskelbė visą Jeruzalę nedaloma žydų valstybės sostine. Tuo metu palestiniečiai Rytų Jeruzalę laiko savo būsimos valstybės sostine.

Gruodžio 6-ąją priimtas JAV sprendimas kertasi su tarptautiniu konsensusu, kad Jeruzalės statusas turi būti nuspręstas derybomis tarp izraeliečių ir palestiniečių. Šis Vašingtono žingsnis išprovokavo protestų bangą musulmonų pasaulyje.

Palestiniečiai nutraukė ryšius su D.Trumpo administracija, tačiau M.Pence'as paragino juos sugrįžti prie derybų.

„Šiandien mes aktyviai raginame palestiniečių vadovybę sugrįžti prie (derybų) stalo, – sakė jis. – Taika pasiekiama tik dialogo keliu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.