Buvęs NATO vadovas gali tapti Nobelio komiteto nariu

Viena konservatyvi Norvegijos partija trečiadienį pranešė svarstanti galimybę siūlyti buvusį NATO generalinį sekretorių Andersą Foghą Rasmusseną kandidatu į Nobelio taikos premiją skiriančio komiteto narius.

 Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2018, 8:14 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 8:15 PM

Pasak prieš imigrantus pasisakančios Laisvės partijos (FrP), A. F. Rasmussenas, Šiaurės Atlanto aljansui vadovavęs 2009-2014 metais, ir palaikęs 2003 metų karą Irake, būdamas Danijos premjeru, yra vienas iš 10 potencialių kandidatų.

„Mes neteikiame informacijos apie kandidatus, su kuriais susisiekiame. Tiesa, kad jo pavardė yra tarp pasiūlytų (kandidatų) į šį komitetą“, – sakė komiteto pirmininkas Mortenas Woldas naujienų agentūrai AFP ir pridūrė, kad galutinis sprendimas bus priimtas per artimiausias dvi savaites.

Vykdant premijos įkūrėjo 1896 metais mirusio Alfredo Nobelio valią, Nobelio komitetą renka Norvegijos parlamentas, atsižvelgdamas į partijos mandatų skaičių parlamente, todėl FrP turi teisę pateikti vieną iš penkių kandidatų.

Švedų pramonininkas A.Nobelis yra įpareigojęs savo įsteigtos premijos komitetą skirti šį apdovanojimą „žmogui, kuris daugiausiai nuveikė arba atliko geriausią darbą dėl brolybės tarp tautų, nuolatinių armijų panaikinimo arba sumažinimo, taip pat už taikos kongresų rengimą ir skatinimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.