Italijos prezidentas neeiliniu būdu pagerbė Holokaustą išgyvenusią moterį

Italijos prezidentas Sergio Mattarella neeiliniu būdu pagerbė holokaustą išgyvenusią šalies pilietę. Kadaise vos aštuonerių į koncentracijos stovyklą išvežta Liliana Segre dabar šalies vadovo sprendimu iki mirties galės vadintis Italijos senatore.

Holokaustą išgyvenusi L.Segre tapo šeštąja senatore iki mirties.<br>AP nuotr.
Holokaustą išgyvenusi L.Segre tapo šeštąja senatore iki mirties.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Local“ ir „Lietuvos ryto“ inf.

2018-01-27 15:29

S.Mattarella nusprendė paskelbti 88 metų L.Segre senatore iki mirties minint 80-ąsias fašistinės valdžios diskriminacinių įstatymų įvedimo metines. 1938 m. įstatymu įtvirtintos žydus diskriminuojančios taisyklės.

Dėl to aštuonmetė L.Segre tuomet buvo išmesta iš mokyklos. Po penkerių metų visa jos šeima mėgino pabėgti iš Italijos į Šveicariją, bet buvo suimta.

L.Segre išvežta į Osvencimo koncentracijos stovyklą ir buvo vos viena iš 25 vaikų, kuriems pavyko išsigelbėti. Iš viso į mirties stovyklą iš Italijos buvo nugabenti 776 vaikai.

L.Segre, išgirdusi apie Italijos vadovo sprendimą, neslėpė nuostabos, tačiau tikino darysianti viską, kad Senate niekada nebūtų užmirštas jos likimo brolių ir seserų balsas.

„Lilianos Segre gyvenimas yra laisvės liudijimas. Kaip senatorė ji mums rodys atminimo svarbą“, – pareiškė Italijos ministras pirmininkas Paolo Gentiloni.

L.Segre kelis dešimtmečius buvo nusprendusi nekalbėti apie tai, ką jai teko išgyventi koncentracijos stovykloje, bet praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje ji ėmė pasakoti savo istoriją mokyklose ir konferencijose.

Tiesa, L.Segre pasakoja ne tiktai apie Antrojo pasaulinio karo laikus.

Savo kalbose ji taip pat smerkia Europoje vis labiau stiprėjantį abejingumą migrantams, prekybą žmonėmis.

L.Segre tapo pirmuoju asmeniu, į šias pareigas paskirta dabartinio prezidento S.Mattarellos. Tokių žmonių Italijoje iš viso nėra daug, kartu su L.Segre – vos šeši.

Tarp taip ypatingai pagerbtų asmenų yra buvę prezidentai, taip pat asmenys, kuriuos į pareigas prezidentas paskyrė už išskirtinius nuopelnus.

Buvęs Italijos prezidentas Giorgio Napolitano, kuris taip pat yra paskirtas senatoriumi iki gyvos galvos, šias pareigas suteikė keturiems asmenims.

Už ypatingus nuopelnus jas turėjo buvęs šalies ministras pirmininkas ir ekonomistas Mario Monti, taip pat Nobelio premijos laureatas, fizikas Carlo Rubbia, biologė Elena Cattane ir architektas Renzo Piano. Dabar tarp šių asmenų atsirado ir holokaustą išgyvenusi L.Segre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.