Po pusės amžiaus garsaus pabėgimo iš kalėjimo byla atveriama iš naujo

Federalinis tyrimų biuras (FTB) iš naujo atvertė bylą dėl pabėgimo iš garsaus Alkatrazo kalėjimo daugiau nei prieš pusę amžiaus. Pasak agentų, tikėtina, kad vienas kalinių vis dar gyvas, bet serga vėžiu.

Trys Alkatrazo kaliniai galbūt sėkmingai pasiekė San Fransisko įlankos krantą. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Trys Alkatrazo kaliniai galbūt sėkmingai pasiekė San Fransisko įlankos krantą. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Daily Mail“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jan 29, 2018, 2:18 PM

FTB tvirtino turintis laišką iš vieno iš trijų kalinių, kurie prieš 56 metus pabėgo iš Alkatrazo – anksčiau veikusio sustiprinto režimo kalėjimo.

Laišką, kuris iš pradžių siųstas į vieną San Fransisko policijos nuovadą, FTB gavo 2013 metais, bet jis paviešintas tiktai šią savaitę.

1962 metų birželio 11-ąją trys vyrai – Frankas Morrisas ir broliai Johnas bei Clarence’as Anglinai – pabėgo iš savo vienučių, o tada dingo San Fransisko įlankos vandenyse.

Daugelis manė, kad visi trys bankų plėšikai paskendo, tačiau laiškas privertė agentus svarstyti galimybę, kad nusikaltėliai išsigelbėjo.

„Mano vardas Johnas Anglinas. Pabėgau iš Alkatrazo 1962 metų birželį su savo broliu Clarence’u ir Franku Morrisu.

Man 83 metai ir mano būklė prasta. Aš sergu vėžiu. Taip, mes visi tą naktį likome gyvi, bet vos per plauką!“ – rašoma laiške.

Laiško autorius teigė norintis gauti gydymą ir žadėjo pasakyti, kur tiksliai jis dabar gyvena, jeigu gautų garantiją, kad už grotų praleis ne ilgiau nei metus.

Raštą ir ant laiško esančius pirštų atspaudus bei DNR ištyrę mokslininkai teigė, kad rezultatai dviprasmiški ir kol kas neaišku, ar tikrai su teisėsauga susisiekė J.Anglinas.

J.Anglinas teigė, kad patekęs į laisvę gyveno Siatle bei Šiaurės Dakotoje, o dabar – kažkur Pietų Kalifornijoje.

Pasprukdami iš Alkatrazo kaliniai prieš daug metų apstulbino teisėsaugos pareigūnus. Vakare, 21 val. , po paskutinio sargybinių atlikto patikrinimo, J.Anglinas ir du sėbrai ėmė veikti.

Sienose daug mėnesių gremžusi išėjimą į ventiliacijos sistemą trijulė sliuogė vamzdžiais, kol atsidūrė ant kalėjimo stogo.

Pabėgėliai mėgino plaukti link sausumos vietoj plausto naudodami pripučiamąsias liemenes ir neperšlampamas striukes.

Kitą rytą sargybiniai vienutėse rado po patalais įtaisytas galvų imitacijas, pagamintas iš popieriaus, pleistrų, tikrų plaukų ir dažų.

Įspūdingas pabėgimas pavergė amerikiečių vaizduotę: 1979 metais sukurtas filmas „Pabėgimas iš Alkatrazo“, kuriame vaidino Clintas Eastwoodas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.